Feloszlatná a parlamentet az offshore-ügybe keveredő izlandi miniszterelnök

Sigurdur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök, aki olyan amatőr volt, hogy nem egy strómanon keresztül vitte a dollármillióit a Brit Virgin-szigeteki offshore számlákra, ezért csúnyán bele is keveredett a panamás offshore-ügybe, arra kérte az izlandi elnököt, hogy oszlassa fel a parlamentet, ő azonban nem hajlandó erre.

Olafur Ragnar Grimsson elnök elmondta, előbb konzultálni akar a többi politikai párttal. Izlandi politikai megfigyelők szerint példátlan, hogy az elnök nem oszlatta fel a parlamentet a miniszterelnök kérésére.

Sigmundur David Gunnlaugsson. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

A jobboldali Gunnlaugsson pártjának koalíciós partnere – melynek vezetője, aki egyébként a pénzügyminiszter, szintén belekeveredett a mostani offshore-botrányba – még nem foglalt állást a koalíció jövőjéről.

A baloldali ellenzék közben bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, amiről már a héten szavazhatnak. A rejkjavíki parlament előtt több ezren tüntetnek folyamatosan, ami a háromszázezres lakosságú ország esetében nagy dolog.

(AFP)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.