Norvégiában úgy tudják, hogy Rákóczi a túl sok migráns miatt indított háborút a Habsburgok ellen

ÉLET
2016 április 05., 11:24
comments 386

Tudta, hogy a magyarok Mongóliából érkeztek, és bár István megkoronázásával katolikusok lettek, az emberek nagy része mind a mai napig a Mongóliából magával hozott régi vallási tradiciókat és babonákat követi titokban?

Hát azt, hogy II. Rákóczi Ferenc a túl sok migráns ellen indított háborút az 1700-as évek elején?

Vagy hogy a magyarok azt hitték, hogy Mária Terézia Szűz Máriával osztozott a testén, ezért nevezték el az országot Mária országának?

Vagy hogy vannak tudósok, akik szerint nem is vesztettünk Mohácsnál? Vagy hogy a középiskolákban azt tanítják, hogy a magyarok 1552-ben legyőzték a törököket Egernél, és onnantól azok már csak kivonultak az országból a karlócai békéig hátralevő ~150 évben?

A vélemények abban is megoszlanak, hogy mi történt 1848-49-ben. Vannak, akik szerint nyertünk. Mások szerint viszont Haynau gonosz hadicsellel kivégeztette a magyar kormány 13 miniszterét Aradon.

Mi ez mindahhoz képest, hogy 1956-ban ugyan nem sikerült kiűzni az oroszokat, de Magyarország mégis elnyerték a függetlenséget? De az, hogy nem űztük ki az oroszokat, az nem is olyan nagy baj, mert a szovjet hadsereg azért maradt csak itt, hogy segítsen rendbetenni az ország gazdaságát?

Ha minderről még sosem hallott, akkor biztosan nem norvég középiskolában, a Cappelen Damm kiadó Historie VG2-VG3 című tankönyvéből tanulta a történelmet. Az abban foglaltakat a norvégiában élő Kőmíves Míra Eszter szemlézte a Nők külföldön oldalon megjelent írásában.

Amihez azért annyit még hozzáfűznék, hogy az átlag norvégnak még így is több fogalma lehet Magyarországról, mint fordítva: nem rémlik, hogy alap- és középfokú tanulmányaim során Alfred Nobelen és* Vidkun Quislingen kívül bármit megtudtam volna Norvégiáról - talán irodalomórán, futólag, amikor a Hamlet volt soron.

*Pontosítás14:14: Miközben itt a kommentekben többen a fejem vennék a Hamlet említéséért - aminek a kerettörténete a norvég invázió -, azt csak Demis Castro kommentelőnk szúrta ki, hogy én hülye a svéd Alfred Nobellel példálóztam. Bocsánat, neki meg köszönöm!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.