A nemzetbiztonsági bizottság szerint sincs bizonyíték Magyarország terrorfenyegetettségére

Terrorizmus
2016 április 06., 10:03

Nincs információ arról, hogy Magyarországon konkrét terrortámadást terveznének – mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület szerdai, részben zárt ülése után a sajtónak.

Molnár Zsolt szerint viszont az a fenyegetés hiteles, ami szerint egy dzsihadista szervezet Portugáliától Magyarországig terjedően akarja egész Európát félelemben tartani. Ezzel együtt a terrorkészültség, terrorveszélyeztetettség nem változott.

Már 15 napja vannak készültségben fegyveresek a magyar köztereken.

A TEK munkatársa járőrözik a Parlament előtti Kossuth téren 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát.
photo_camera A Terrorelhárítási Központ munkatársa járőrözik a Parlament előtti Kossuth téren március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség 2-es, magas fokozatát (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Nem lehet, hogy a CIA ne szólt volna

A testület tagjai elmondták: a szolgálatok is megerősítették, hogy fals volt az az egyik lengyel napilapban megjelent információ, ami szerint a CIA lengyel városok és Budapest elleni terrorcselekményre figyelmeztettek.

A nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői is azt mondták, a szolgálatok hazai és nemzetközi szinten is együttműködnek egymással. A jobbikos Mirkóczki Ádám „életszerűtlennek” nevezte, hogy egy ilyen információt a CIA ne osztott volna meg a magyar szervekkel, mert a terrorizmus olyan közös ügy, amiben a nemzeti érdekek minimálisak. A magyar titkosszolgálatok mellett a nemzetbiztonsági bizottság tagjai is betekinthetnek a külföldi szakszolgálatok által küldött jelentésekbe – mondta.

Ha megindulnak a dzsihádisták...

Ezzel együtt a nemzetbiztonsági bizottság tagjai a terrorveszélyeztetettséggel kapcsolatban felhívták a figyelmet, hogy komoly biztonsági kockázatot fog jelenteni, ha Irak és Szíria területéről hazatérnek Európába a dzsihádista szervezetek soraiban harcoló emberek. Ők nem a menekültek, több ezer európai uniós állampolgár van köztük – mondta Molnár Zsolt.

Mirkóczki Ádám és Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke viszont arról beszélt, hogy ez a veszély a tömeges illegális migrációval is összefügg. Mirkóczki Ádám azt mondta, „nem minden bevándorló terrorista, de minden terrorista bevándorló”, mert az eddigi merényletek is bevándorlókhoz köthetők, akkor is ha második, illetve harmadik generációs bevándorlók.

A bizottság fideszes alelnöke szerint a szolgálatok nem tudnak róla, hogy magyar állampolgárként, vagy magyar dokumentumokkal bárki is csatlakozott volna az Iszlám Államhoz. Németh Szilárd szerint ezért a biztonság garantálása érdekében kiemelten fontos, hogy a magyar kormány nem engedi, hogy betelepítsék vagy visszatoloncolják a bevándorlókat Magyarország területére.

Állítólag komoly támadás érte a kormányzati informatikai rendszert

A nemzetbiztonsági bizottság szerdai zárt ülésén a Belügyminisztérium és a szakszolgálatok mellett a Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője is tájékoztatta a testületet a hétvégén a kormányzati informatikai rendszereket ért támadásról.

Molnár Zsolt azt mondta, „komoly” támadás érte a kormányzati informatikai rendszereket, de adatlopás, adatvesztés nem történt.

Németh Szilárd szerint csak minimális károkozás történt, a kormányzati szolgáltatások nem bénultak meg, használhatók a honlapok és a kormányzati internet-hozzáférés is biztosított. A vizsgálatok még tartanak, de azt már tudni lehet, hogy pontosan mikor és milyen célpontokra irányultak a támadások – mondta.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja erről azt mondta, ez az eset is rávilágított arra, hogy a kibervédelem egy olyan terület, amire fontos áldozni.

Büntetett előéletűek is voltak az NVI-ben botrányt okozó kopaszok között

Molnár Zsolt és Szél Bernadett is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Választási Irodánál február 23-án történt incidens ügyében még tart a nyomozás, de az már kiderült, hogy több büntetett előéletű ember is volt azok között, akik a szocialista Nyakó Istvánt akadályozták a népszavazási kérdésének leadásakor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.