A mezőgazdasági minisztert nevezték ki Izland új kormányfőjének

2016 április 7., csütörtök 3:42
22

Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági minisztert jelöli az izlandi kormánykoalíció a panamai papírok miatt ideiglenesen lemondó kormányfő, Sigmundur David Gunnlaugsson helyére.

Sigurdur Ingi Jóhannsson (balra), az új, ideiglenes izlandi kormányfő pénzügyminisztere, Bjarni Benediktsson társaságában. AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS Fotó: HALLDOR KOLBEINS

Gunnlaugsson a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott iratok alapján lenyomozhatatlan offshore-cégekben igyekezett elrejteni vagyonát. A miniszterelnök érintettsége egyből a botrány kirobbanásakor kiderült, de ő mégsem mondott le, mert akkor azonnal előrehozott választásokat kéne tartani. Pár nap zavarodott nyilatkozgatás után a megoldás az "ideiglenes félreállás" lett, így a választásokat elég lesz ősszel megtartani.

Gunnlaugsson a nyilvánosságra került iratok szerint a 2008-as izlandi bankpánik idejént négymillió dollárnyi kötvényt menekített ki izlandi bankokból lenyomozhatatlan cégekbe. Bár ezzel vagyonát eltüntette, állítja, hogy nem követett el adócsalást.

Az izlandiak nem így gondolták, a botrány kirobbanása után több ezres tüntetések kezdődtek - ezek a szigetország méretéhez képest, a lakosság arányában igazi tömegdemonstrációnak számítanak. (Via MTI)