Országos bulisorozattal ünnepli meg a kormány az Alaptörvény ötödik születésnapját

A Parlament honlapján megjelent Trócsányi László igazságügyi miniszter Varjú Lászlónak küldött válaszlevele, amiből kiderül, hogy 

az Alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulójára a kormány 5 történelmi helyszínt érintő rendezvénysorozatot szervez.A miniszter szerint rendezvénysorozatnak célja, hogy megemlékezzenek „az egyetemes és hazai történeti értékeken, vívmányokon egyaránt alapuló és keresztény gyökereinket elismerő” Alaptörvény hatályba lépésének évfordulójáról.

Trócsányi a nagy felhajtást azzal indokolja, hogy a rendszerváltást követő csaknem 30 éves történelmünk egyik legjelentősebb eseményekének tartják, hogy 2012. január 1-jén hatályba lépett az Alaptörvény. Azért ünnepelnek most és nem jövő januárban, mert Schmitt Pál akkori köztársasági elnök 2011. április 25-én, húsvéthétfőn írta alá, tehát ez az Alaptörvény napja.

Ilyen ünnepélyes keretek között zajlott az aláírás:

Trócsányi azt ígéri, hogy a rendezvénysorozat ünnepi, tudományos és szakmai rendezvényekből áll. Hozzáteszi, hogy ez nem definiálható kizárólag a kormány ünnepségeként, mert 

„a nemzeti megmaradásunk alapköveként kimunkált Alaptörvényben foglalt jelentős értékeket a magyar társadalom legnagyobb része magáénak vallja és Alaptörvényünkre – mint szuverenitásunk és nemzeti megmaradásunk egyik foglalatára – büszke lehet minden honfitársunk.”A tervek szerint 2016. április 25-én tartják meg a központi ünnepséget, de ennek részletei még szervezés alatt állnak. A rendezvénysorozat költségeit az Igazságügyi Minisztérium és a Honvédelmi Minisztérium a saját költségvetési forrásaiból biztosítja.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.