Kiállítás nyílt New Yorkban a budapesti zsidónegyedről

2016 április 8., péntek 15:59

585 000 m2 címmel kiállítás nyílt a pesti zsidónegyed történetéről csütörtökön New Yorkban, a manhattani régi zsidónegyedben található WhiteBox Művészeti Központban. 

A Balassi Intézet szervezésében készült kiállítás a hetedik kerület "ikonikus terein" keresztül mutatja be a negyed történetét a második világháborútól napjainkig archív fotókon, kortárs felvételeken és konceptuális videókon keresztül. 

A cím egyébként a pesti zsidónegyed alapterületére utal. A kiállítás kurátorai Ausztrics Andrea és Vadász Zita Mara, de rajtuk kívül a megvalósításba több hetedik kerületi bár, művészklub, zsinagóga és iskola dolgozói is besegítettek. 

Valami nagyon mocorog a New York-Budapest zsidótengelyen: tegnap még az volt a hír, hogy színdarab készül egy hetedik kerületi kocsmáról, amire rászállt a hatalom és megpróbálja kicsinálni, erre még aznap kiderült, hogy néhány blokkal arrébb kiállítás is nyílik a hétker történetéről. 

Az április végén színpadra kerül darab egyébként első ránézésre a Király utcai Sirály kocsma és kultúrtér történetét dolgozza fel.