Meghátrált a lengyel kormány, nem tiltják be teljesen az abortuszt

2016 április 8., péntek 20:02
167

Először kellett visszavonulót fújnia a nacionalista-populista lengyel kormánynak, pedig az utóbbi időben sorra vitték keresztül sok hazai és nemzetközi kritikát is kiváltó ötleteiket. 

Az ultrakonzervatív Jog és Igazság párt vezetői korábban támogattak volna egy törvénymódosítást, ami mindenféle abortuszt betiltott volna, még akkor is, ha nemi erőszak következtében lett terhes egy nő. 

JANEK SKARZYNSKI / AFP Fotó: JANEK SKARZYNSKI

A javaslat eredetileg a katolikus egyház felől fogalmazódott meg, de hamar rákaptak vezető politikusok is. Beata Szydlo miniszterelnök is arról beszélt, hogy meg fogják fontolni a javaslatot. Mindezt óriási felháborodás fogadta, sok ezren tüntettek a kormány ellen. Lengyelországban jelenleg is Európa egyik legszigorúbb abortuszszabályozása van érvényben, de az új törvény gyakorlatilag teljesen lehetetlenné tette volna a legális abortuszt. 

A miniszterelnök most viszont már arról beszélt, hogy a kormány nem készül ilyen változtatásra, és hogy meglepte, mekkora felháborodás fogadta az ügyet. Megszólalt a párt vezetője, az ország irányítására hatalmas befolyással bíró Jaroslaw Kaczynski is, aki azt mondta, hogy csak olyan új megoldás jöhetne szóba, ami figyelembe veszi a nők méltóságát is. 

A Financial Times elemzése szerint az eset világos jele annak, hogy a lengyel kormánynak úgy kell keresztül vinnie radikális változtatásait, hogy közben nem idegeníthetnek el túl sok választót maguktól. Az eddigi vitatott változtatásaikkal kevésbé avatkoztak bele az emberek mindennapi életébe, az alkotmány-módosítás vagy a külföldi cégek megadóztatása kevésbé háborít fel sok szavazót, mint egy olyan ügy, ami számos családot közvetlenül érinthet. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt