Meghátrált a lengyel kormány, nem tiltják be teljesen az abortuszt

külföld
2016 április 08., 20:02
comments 167

Először kellett visszavonulót fújnia a nacionalista-populista lengyel kormánynak, pedig az utóbbi időben sorra vitték keresztül sok hazai és nemzetközi kritikát is kiváltó ötleteiket. 

Az ultrakonzervatív Jog és Igazság párt vezetői korábban támogattak volna egy törvénymódosítást, ami mindenféle abortuszt betiltott volna, még akkor is, ha nemi erőszak következtében lett terhes egy nő. 

photo_camera JANEK SKARZYNSKI / AFP

A javaslat eredetileg a katolikus egyház felől fogalmazódott meg, de hamar rákaptak vezető politikusok is. Beata Szydlo miniszterelnök is arról beszélt, hogy meg fogják fontolni a javaslatot. Mindezt óriási felháborodás fogadta, sok ezren tüntettek a kormány ellen. Lengyelországban jelenleg is Európa egyik legszigorúbb abortuszszabályozása van érvényben, de az új törvény gyakorlatilag teljesen lehetetlenné tette volna a legális abortuszt. 

A miniszterelnök most viszont már arról beszélt, hogy a kormány nem készül ilyen változtatásra, és hogy meglepte, mekkora felháborodás fogadta az ügyet. Megszólalt a párt vezetője, az ország irányítására hatalmas befolyással bíró Jaroslaw Kaczynski is, aki azt mondta, hogy csak olyan új megoldás jöhetne szóba, ami figyelembe veszi a nők méltóságát is. 

A Financial Times elemzése szerint az eset világos jele annak, hogy a lengyel kormánynak úgy kell keresztül vinnie radikális változtatásait, hogy közben nem idegeníthetnek el túl sok választót maguktól. Az eddigi vitatott változtatásaikkal kevésbé avatkoztak bele az emberek mindennapi életébe, az alkotmány-módosítás vagy a külföldi cégek megadóztatása kevésbé háborít fel sok szavazót, mint egy olyan ügy, ami számos családot közvetlenül érinthet. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.