Nem és kor alapján elemeztek 2000 forgatókönyvet

FILM
2016 április 10., 13:45
comments 86

Itt található a Polygraph adatbázisa, amiben 2000 forgatókönyvet vizsgáltak az alapján, hogy százalékos arányban mennyit beszélnek a filmekben a férfi és a női szereplők. Egy ilyen csúszkán lehet megnézni, melyikben milyen volt a megoszlás:

photo_camera Forrás: polygraph.com

A lényeg: messze a férfiak beszélnek a többet, főleg a komoly/jobb filmekben. A vizsgált filmeknek csak a 22 százalékában jut a legtöbb sor nőkre (ezekben általában ők is a főszereplők).

Még azoknak a Disney-rajzfilmeknek a túlnyomó többségében is többet beszélnek a férfi karakterek, amiknek női főszereplőjük van. A Mulanban például másfélszer annyit beszél Mulan védelmező sárkánya, Musu, mint a főhős.

Az eredmény persze csalója, mert csak a forgatókönyveket vizsgálták, nem a kész filmeket. Így például előfordulhat, hogy egy forgatókönyvben több dialógust kapnak a férfi szereplők, miközben a kamera többet mutatja a nőket, vagy több cselekmény történik körülöttük. És azt is figyelembe kell venni, hogy például sok történelmi (például háborús) filmben egyszerűen jogos a férfiak túlzó aránya.

Azt a sokat hangoztatott állítást is igazolták, hogy az idősebb nők kevesebb szerephez jutnak:

Forrás: polygraph.com
photo_camera Forrás: polygraph.com

Itt lehet még böngészni az adatokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.