Nem és kor alapján elemeztek 2000 forgatókönyvet

2016 április 10., vasárnap 13:45
86

Itt található a Polygraph adatbázisa, amiben 2000 forgatókönyvet vizsgáltak az alapján, hogy százalékos arányban mennyit beszélnek a filmekben a férfi és a női szereplők. Egy ilyen csúszkán lehet megnézni, melyikben milyen volt a megoszlás:

Forrás: polygraph.com

A lényeg: messze a férfiak beszélnek a többet, főleg a komoly/jobb filmekben. A vizsgált filmeknek csak a 22 százalékában jut a legtöbb sor nőkre (ezekben általában ők is a főszereplők).

Még azoknak a Disney-rajzfilmeknek a túlnyomó többségében is többet beszélnek a férfi karakterek, amiknek női főszereplőjük van. A Mulanban például másfélszer annyit beszél Mulan védelmező sárkánya, Musu, mint a főhős.

Az eredmény persze csalója, mert csak a forgatókönyveket vizsgálták, nem a kész filmeket. Így például előfordulhat, hogy egy forgatókönyvben több dialógust kapnak a férfi szereplők, miközben a kamera többet mutatja a nőket, vagy több cselekmény történik körülöttük. És azt is figyelembe kell venni, hogy például sok történelmi (például háborús) filmben egyszerűen jogos a férfiak túlzó aránya.

Azt a sokat hangoztatott állítást is igazolták, hogy az idősebb nők kevesebb szerephez jutnak:

Forrás: polygraph.com

Itt lehet még böngészni az adatokat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt