A Századvég szerint manipulatív, az alapítvány rossz hírnevét keltő cikkek születtek a Miniszterelnökségnek készített anyagaikról

politika
2016 április 11., 16:39
comments 132

Írtunk mi is arról, hogy több évnyi pereskedés után az ügyet még az Origónál elkezdő, majd a vs.hu-nál befejező Joó Hajnalka végre megkapta a Miniszterelnökségtől azokat az anyagokat, amiket a közpénzközeli elemzőközpont, a Századvég készített el a minisztérium számára.  

Igaz, előtte a Miniszterelnökség még gyorsan kereshetetlenné és nyomtathatatlanná formázta át a dokumentumokat, nyilván a nagyobb átláthatóság jegyében.

A hétfőn megjelent cikkekre estére MTI-hez eljutatott közleményben reagált a Századvég, mint írják, a vs.hu sorozatos valótlanságokat állított cikkeiben. 

A közlemény előbb emlékezteti a vs-t, hogy a Fővárosi Ítélőtábla április 1-jén kézhez vett jogerős ítélete szerint a lap 2014. november 20-án, amikor azt írták, hogy a "Századvég munkatársai dokumentumokkal igazolhatatlan szóbeli tanácsadást folytatnak", megsértették a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. jó hírnevét. A Századvég felidézi azt is, hogy a lapnak nyolc napja van ezt megjelentetni. 

A Századvég érvelése szerint ebből az ítéletből is, amit egy korábbi cikk nyomán hozott meg a bíróság, látszik, hogy "a Századvéggel kapcsolatosan a vs.hu következetesen valótlanságokat állít és tudatosan tájékoztatja félre a közvéleményt"

Mint írják a vs.hu hétfői cikkei is szakmai szempontból is számos csúsztatást tartalmaznak. 

Szerintük a többi között nem igaz a cikkben közölt állítás, amely szerint a kormány négymilliárd forintot fizetett ezekért a tanulmányokért a Századvégnek, ezért a Századvég sajtó-helyreigazítási pert indít a vs.hu ellen. 

Majd azzal folytatják, hogy a Századvég minden esetben az előírások és a megrendelések szakmai és formai követelményeinek megfelelő anyagokat nyújtott át a teljesítései során. 

Egyben visszautasítják a cikk szerzőinek állításait, amelyek - mint fogalmaztak - "a legtöbb esetben a közvélemény-kutatási adatok találomra történő kiválasztásából és az összefüggések téves értelmezéséből" állnak. 

Arra kérik a vs.hu-t, hogy nevezze meg a cikkben említett, "közvélemény-kutatások készítésében jártas, a piacot évtizedek óta ismerő szakértő" kollégákat, akik szakmailag minősítették a dokumentumokat. Mert - fűzték hozzá - "ha valóban ilyen kiváló szakemberek segítették a vs.hu munkáját, akkor nehezen képzelhető el, hogy nem csupán a félrevezetés szándéka vezérelte" a szerzőket. 

Az alapítvány felhívta a vs.hu figyelmét, hogy "a minden szakmai alapot nélkülöző, szándékosan manipulatív, a Századvég rossz hírnevét keltő cikkek írását függessze fel, és egyben mielőbb tegyen eleget a fentiekben említett jogerős ítéletben foglalt közzétételnek".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.