A stadionépítésekről és a nemzeti alkoholboltokról is szondáztatta a közvéleményt a Századvég

politika
2016 április 12., 04:55
comments 55

Miután az első körben a vs.hu bemutatta a kormánnyal négymilliárd forintra szerződő Századvégnek azokat a sokáig titkolt tanulmányait, amelyek inkább tűnnek paródiának, mint komoly munkának, most azok a közvéleménykutatások következtek a sorozatban, amelyek akár meghatározhatták az Orbán-kormány politikáját. 

Kiderült, hogy a kormány megbízásából dolgozó Századvég közvéleménykutatáson mérte fel, hogyan fogadnák a magyarok a nemzeti dohányboltok mintjára kialakított nemzeti italboltokat. A 2012 novemberi válaszok szerint 60 százalék elutasítaná a rövid italok árusításának korlátozását. Közben pedig a trafiktörvény bevezetésének hivatalos kormányzati indoklása sem ment át, az emberek háromnegyede szerint az állami dohányboltok miatt nem fognak kevesebbet cigizni a fiatalok. 

Megkérdezték azt is 2012 márcisuban, hogy „hajlandó volna-e szükség esetén részben vagy teljes egészében lemondani az alábbi tb-ellátásokról, ha cserébe kevesebb járulékot kellene fizetnie?”

  • A táppénzről, gyesről, gyedről 71,7 százalék nem mondana le. 
  • Az ingyenes kórházi ellátásnál 84,9 százalék volt a nemek aránya.
  • A munkanélküli ellátásnál 73,5 nem akarna változtatni.
  • A nyugdíjnál 89,9 volt a nemet válaszolók aránya. 

Kiderült az is, hogy 40 százalék hajlandó lenne többet fizetni annak érdekében, hogy az betegellátás továbbra is biztosítva legyen a közelben, 39,3 százalék az oktatásra is adna több pénzt, közművelődési és kulturális intézményekre már csak 29,7 százalék adna többet, az önkormányzati hivalat pedig a lista végén áll, 26,5 százalék nyúlva csak a zsebébe miatta. 

Azt is megkérdezték az emberektől, hogy akarnak-e jobboldali bulvárlapot. Nem akartak. Ennek ellenére azért ilyen jellegű próblákozások vannak. Mérték aztán mindent pártpreferenciák alapján, még a médiafogyasztási szokásokat és azt is, hogy milyen fűtési rendszer van a megkérdezett, és pártokhoz sorolt emberek lakásában. 

Ami igazán szomorú hír Orbán Viktor számára: 2013 szeptemberében megkérdezték az embereket a stadionépítésekről. Kiderült, hogy a magyarok 56 százaléka nem, vagy egyáltalán nem értett egyet az építkezésekkel. 

38 százalékuk azért ellenezte az építkezéseket, mivel fontosabb beruházásokra kellene inkább azt a pénzt költeni 12 százalék a magyar foci színvonalával indkolta, hogy miért tartja fölöslegesenek a stadionépítéseket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.