Beismert 46 rablást, amit nem tudtak rábizonyítani, 9 évet kapott

bűnügy
2016 április 12., 13:08

9 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a férfit, aki 2007-2014 között szerte az országban 47 rablást követett el. Ötven millió forintot szedett össze ezzel - írja közleményében a törvényszék.

Cs. Richárd Levente vállalkozása indításához akart induló tőkét szerezni. Takarékszövetkezeti fiókokat, kisebb élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat rabolt ki. Eleinte lőfegyvernek nem minősülő pisztollyal, később pedig éles lőfegyverrel, amit egy őrtől szerzett.

Jogosítványa nincs, az országos rablóturnét busszal vagy vonattal bonyolította, volt, hogy még a biciklijét is magával vitte a vonaton, hogy azzal tudjon elmenekülni.

link Forrás

Richárd úgy bukott le 2014 novemberben, hogy az egyik miskolci rablásnál egy ügyfélként betérő nő nem ijedt meg sem tőle, sem a fegyverétől, és letépte róla a maszkot. A dulakodás közben a rabló fegyvere elsült, de nem sértette meg a nőt.

A bíró az ítéletben enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a lebukó Cs. Richárd Levente önként, minden részletre kiterjedően beismert 46 olyan rablást, „amelyeket vallomása nélkül a nyomozóhatóságok nem tudtak volna feltárni és személyével összefüggésbe hozni, valamint megbánta tetteit és bocsánatot kért a sértettektől”.A védelem arra is hivatkozott, hogy a rablások során komoly személyi sérülés nem történt, és nem bizonyítható, hogy szándékosan jelentős értékre akarta volna elkövetni a bűncselekményeket. Értsd: nem vitt el nagyon sok pénzt.

Ezt viszont a bíró nem fogadta el. Abban egyetértett a védővel, hogy a vádlottnak nem állt szándékában jelentős értékre elkövetni a rablásokat, „amelyet igazol, hogy a bűncselekmények 2-3 perc alatt lezajlottak, és a férfi egyszer sem tett kísérletet arra, hogy az időzáras széfekből további pénzösszegeket vegyen ki”.

Arról viszont a bíró már másként véledekett, hogy a férfitól alapvetően távol áll az erőszakos magatartás, és szándékosan nem veszélyeztette a támadások során mások testi épségét. „A sértettek ugyanis nem tudhatták, hogy nem fogja használni a fegyvert, és a feszült helyzetben kiszámíthatatlan volt, hogy a rabló hogyan cselekszik. A férfi magatartása félelmet keltett, és a sértettek közül többen utóbb pszichológus kezelésére szorultak”.

A bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott lopás miatt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el a bűncselekményeket. Végül fegyveresen, jelentős értékre elkövetett rablás bűntettének kísérlete és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt 9 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a férfit első fokon, az ügyész eltérő minősítés megállapításáért és súlyosításért fellebbezett. A férfi előzetesben maradt.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.