Előzetesbe került a bajorországi vonatbalesetért felelős diszpécser, aki a mobilján játszott a tragédia előtti percekben

A traunsteini ügyészség közleménye szerint a forgalomirányító tiszt kétszer is hibázott, először szabad jelzést adott két egymással szemben haladó vonatnak a Bad Aibling Kurpark vasútállomás és a Kolbermoor vasútállomás közötti egyvágányos szakaszra, majd amikor észrevette a tévedést és figyelmeztetni akarta a vonatvezetőket, rossz gombot nyomott meg a forgalomirányító rendszer érintőképernyőjén.

Ez azért fordulhatott elő, mert elvonta a figyelmét egy játék, amivel a mobiltelefonján játszott.

A 39 éves férfit gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés, valamint a vasúti közlekedés veszélyeztetésének alapos gyanúja miatt helyezték előzetes letartóztatásba.

Elismerte, hogy a baleset előtti percekben játszott a mobilján, de vitatja, hogy ez elvonta figyelmét a munkájáról.

A Meridian vasúttársaság két szerelvénye február 9-én korán reggel nagy sebességgel frontálisan ütközött a Münchentől kb. 40 kilométerre délkeletre húzódó Holzkirchen-Rosenheim vasútvonal egy éles kanyarulatában, erdős területen.

A vonatvezetők valószínűleg közvetlenül az ütközés előtt látták meg a velük szemben közlekedő szerelvényt, nem maradt idő fékezésre, és a két regionális személyszállító vonat egymásba rohant.

A február 9-i bajorországi vonatbaleset helyszíne (Fotó: Peter Kneffel / dpa)

A 11 halálos áldozattal járó balesetben 24-en súlyosan, 61-en könnyen megsérültek. (MTI)