Éppen mindig ellentétes tanulmányok készülnek az NGM-ben arról, hogy akkor most jó vagy nem jó a vasárnapi zárvatartás

gazdaság
2016 április 12., 12:09
comments 65

Tényleg nehéz követni a politikai akaratot, pláne a vasárnapi zárvatartás ügyében, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak rendre sikerült egy ütemmel lemaradnia.

A KDNP évek óta nyomta, hogy legyenek zárva a boltok vasárnap, de az NGM fölényesen vissza tudta utasítani a javaslatukat. Egyebek között arra a hatástanulmányra hivatkozva, ami még 2011-ben készült, az akkor Matolcsy György vezetése alatt álló tárcánál. Ez volt az a tanulmány, amit az NGM letagadott, miután Orbán mégis szabad utat adott a kereszténydemokraták ötletének.

Pedig erős állítások voltak benne, a Népszabadság szerezte meg tavaly márciusban:

„Tíz-tizenötezer ember elbocsátásával jár a vasárnapi boltbezárás elrendelése, és a munkájukat elveszítők jó része később sem fog tudni elhelyezkedni az ágazatban”. Azzal számoltak, hogy a költségvetés közel 50 milliárd forintot bukna, ha becsuknának a boltok. Varga Mihály is erre támaszkodva mondhatta azt a HírTV-ben 2014 novemberben, hogy nem támogatja a KDNP javaslatát.

Aztán változott a helyzet, a kormány igyekezett elkerülni egy bukással fenyegető népszavazást, és hirtelen visszacsinálta az egészet.

Orbán pénteken a Kossuth Rádióban még azt mondta, hogy nem támogatja a vasárnapi zárvatartás felszámolását, de itt már elszórta azt, hogy kapnak hétfőn egy tanulmányt az NGM-től, azt még meg kell ismernie. Szó szerint ez így hangzott:

„Eltelt egy év, a kormány hétfőn kap jelentést a gazdasági minisztertől, hogy az egy évnek milyen tanulságai voltak, mit gondolnak a szakszervezetek, maguk az érintettek, vagyis akik dolgoznak, csökkent-e a kereskedelmi forgalom, a forgalom átterelődött-e legalább részben a nagy cégektől a kisebbekhez. Egyáltalán: mi a valóságos helyzet? Ezzel hétfőn szembe fogunk nézni. Ezt a jelentést nyilvánosságra fogjuk hozni, erről nyilván lesznek majd viták, és majd utána ezeknek a vitáknak a fényében eldöntjük, hogy mi a helyes politikai magatartás. Erre még van időnk.”

A jelentés valóban elkészült. És abban - a 2011-es hatástanulmánytól eltérően - az áll, hogy a vasárnapi zárvatartás pompás eredményeket hozott, nem csökkent a kiskereskedelmi forgalma, nemhogy elbocsátások nem voltak, de még több embert fel akarnak venni, és nagyon költséges lenne visszaállni, kb. bolondság lenne változtatni rajta.

A jelentés ismeretében aztán a kormánytöbbség természetesen ma megszavazta a vasárnapi zárvatartás megszüntetését. Annyi következménye volt a jelentésnek, hogy miután abban egy, a Portfoliótól hivatkozás nélkül ellopott grafikon volt, kirúgták a belgazdaságért felelős helyettes államtitkárt, Lenner Áron Márkot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.