Rogán szerint a vasárnapi boltzárat nem a szocialisták miatt vonják vissza, de a bérpótlékot már igen

politika
2016 április 12., 08:17
comments 235

Rogán Antal kabinetminiszter hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, mit kellett átélnie a vasárnapi zárvatartást lefújó bejelentése előtt és után.
A miniszter szerint szó sincs arról, hogy most azért vonták volna vissza az intézkedést, mert zöld utat kapott a szocialisták népszavazási kezdeményezése a Kúrián. Rogán elmondta, hogy a kormány már eleve úgy tervezett, hogy a bevezetése után egy évvel értékelni fogják a vasárnapi boltzárról szóló kérdést. Ez pedig pont most április elején lett volna amúgy is. Legfeljebb annyi változott, hogy most normál helyett sürgős eljárásban tárgyalja a parlament. Ezzel viszont el lehetett kerülni a „népszavazás körüli herce-hurcákat”.

Hozzátette, hogy egyedül abból a szempontból mérlegelték, hogy van-e értelme ebben a kérdésben népszavazást tartani, hogy szerinte a kormány által kezdeményezett, kvótáról szóló népszavazás most sokkal fontosabb.

link Forrás
 

Az interjú végén szóba került a bérpótlékok eltörlése is. Rogán ezért már egyértelműen a szocialistákat tette felelőssé.
Elmondta, hogy ezt azért vonják vissza, mert egyébként az MSZP népszavazási kérdésében az a követelés szerepelt, hogy az egész törvényt vonják vissza. Márpedig ebben szerepelt a bérpótlék is. Ezek után pedig ne a kormányon kérjék számon, hogy ezt miért változtatják meg. Ugyanakkor a miniszter szerint ez még mindig egy kedvezőbb helyzet, mert ha népszavazással törölték volna el, akkor három évig nem lehetett volna visszahozni a bérpótlékot. Így viszont újra meg tudják lépni.

Kötelező szavazás lesz, de a KDNP külön történet

Beszélt arról is, hogy mind a kormányon, mind a frakción belül vita volt arról, hogy tényleg visszavonják-e törvényt. A frakcióülésen végül Kósa Lajos mondta ki a döntő szót, és kötelező szavazást rendelt el.

Rogán szerint az már egy másik kérdés, hogy a KDNP mit csinál, mert ők ugye egy külön frakció, ebben a tekintetben külön döntést is hozhatnak. Nekik egy elvi álláspontjuk van, ami nem csak a kereskedelemre vonatkozik, hanem a teljes vasárnapi munkavégzést betiltanák. A miniszter szerint ez a kereszténydemokratáknál identitáskérdés.

Rogánné sem szerette a boltzárat

Fenntartja, hogy nem volt sikertelen intézkedés, de sajnos egy év alatt sem sikerült megértetniük az emberekkel, hogy miért jó. Rogán Antal az interjúban valamivel bővebben kifejtette, mire gondolt, amikor a vasárnapi zárvatartás lefújásánál arra hivatkozott, hogy főleg a nők körében tapasztalták, mennyire népszerűtlen az intézkedés. Elmondta, hogy a saját feleségénél is tapasztalta, de a család más nő tagjai is eszébe jutottak, hogy nem rajonganak a boltzárért. És ezzel a többi politikustársa is így volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.