Szijjártó szerint „európai politikushoz méltatlan”, hogy a luxemburgi külügyminiszter szerint Orbán „kétes alak”

külföld
2016 április 12., 13:05
comments 227

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint „elfogadhatatlan és európai politikushoz méltatlan” a luxemburgi külügyminiszternek a magyar miniszterelnökről és a magyar migrációs politikáról szóló nyilatkozata.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője a közleményében arra reagált, hogy Jean Asselborn a Neue Osnabrücker Zeitung német lapban bírálta a magyar miniszterelnököt és a magyar migrációs politikát.

A luxemburgi külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormányfő jövő kedden találkozik Helmut Kohl korábbi német kancellárral, rejtélyesnek nevezte, hogy egy vérbeli európainak, mint Helmut Kohlnak „ilyen kétes alakokat kell fogadnia”. Ha Németország tavaly nyáron magyar módra reagált volna, „szögesdróttal és gumibottal, akkor az Európai Unió darabokra szakadt volna” – mondta Jean Asselborn, aki az interjúban dicsérte Németország menekültpolitikáját.

Szijjártó Péter közölte: a magyar kormányt és a miniszterelnököt a magyarok egymás után másodszor választották meg nagy többséggel, a magyarok döntését a luxemburgi külügyminiszternek is tiszteletben kell tartania.

Közölte, hogy Magyarország az illegális bevándorlási válság alatt kezdettől fogva ugyanazt az álláspontot képviseli: a külső határokat meg kell védeni, a szabályokat be kell tartani, ellenőrizetlen tömegek nem vonulhatnak végig Európán. Jelenleg már „Magyarország korábbi bírálói is elismerik, hogy a magyar megoldás működik”, az EU már a külső határok védelmére helyezi a hangsúlyt – közölte Szijjártó.

Ha az illegális bevándorlás kezelésében az a politika valósulna meg, amit Jean Asselborn képvisel, annak beláthatatlan következményei lennének: „a terrorveszély nőne, a közbiztonság romlana, a szabályok betartása helyett átláthatatlan helyzetek alakulnának ki”.

„Felszólítjuk Jean Asselbornt, hogy fejezze be az európai szabályok betartása elleni lázítást”

– közölte Szijjártó Péter.

A két külügyminiszternek ez már a sokadik összecsapása. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.