Orbán barátai vették át Leisztinger agrárüzletének negyedét

2016 április 14., csütörtök 15:28
120

Ősszel tök ismeretlen emberek vásároltak hatalmas földterületeket Fejér megyében az állami földárveréseket. Mindenki csak találgatott, kik is azok a budapesti Eppelék vagy Gyalog Zsolt, akik egyenként 600-700 millió forintot költöttek el földvásárlásra.

Ezek a titokzatos emberek ráadásul szinte egytől egyig olyan földeket vettek, amiken az MSZP-hez közelállónak mondott Leisztinger Tamáshoz köthető cégcsoport gazdálkodott. A cégcsoportba tartozó Agárdi Farm, valamint a Selymes-, a Baráka-, a Tükrös- és a Cserepes-majorok egy évvel ezelőttig Leisztinger tulajdonában álltak, azóta pedig a vele üzleti kapcsolatban álló Nana Elek irányította őket.

A vs.hu most kiderítette, kik vásárolták össze a földeket, amin Leisztingerék gazdálkodtak.

A szálak a miniszterelnök barátjánál, Garancsi Istvánnál futnak össze.

Az ősszel megvásárolt földeken gazdálkodó Leisztinger-cégekben ugyanis március 25-én új tulajdonos jelent meg, a GyTT Agrár Kft.

Garancsi István és Orbán Viktor Debrecenben, 2015. július 30. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt) Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A tavaly decemberben alapított cég nevében a Gy Gyalog Zsoltot, a két T pedig Tamási Lászlóra és Telek Csaba Péterre. Március végén pedig a tulajdonosok között maga Garancsi István váltotta Gyalog Zsoltot.

Tamási és Telek pedig más szálakon is kötődnek Garancsihoz. Telek Garancsival együtt intézte a Duna Takarék ügyeit, Tamási pedig Garancsi egyik korábbi agrárüzletében került elő.

Garancsiék ezzel megszerezték Leisztinger Tamás korábbi agrárvállalkozásainak nagyjából negyedét. Ez decemberig több ezer hektár földet bérelt az államtól, növénytermesztésre és szarvasmarha-tenyészésre. Természetesen a földekkel jön egy rakás uniós támogatás is: az 5 vállalkozás csak tavaly 883 millió forintnyi uniós pénzt kapott.

A titokzatos Eppel-család pedig a felcsúti Flier-családhoz kapcsolódik: a Leisztinger-földeket megvásárló Eppelek apjának van egy közös cége Flier Nikolettel.

A Flier-család szoros üzleti, baráti kapcsolatban áll Mészáros Lőrinccel és személyesen Orbán Viktorral meg Lévai Anikóval is.

Garancsiék tehát megállapodtak Leisztingerrel arról, hogy Leisztinger adja el nekik a földeket művelő cégeit is. Ez nem lett volna kötelező, Leisztinger cégei ugyanis korábban az államtól bérelték a területeiket, Garancsiék barátai pedig úgy vették meg a földeket, hogy azokon Leisztinger gégeinek bérleti joga volt.

Közben azonban egy fideszes törvénymódosítás lehetőséget adott az új tulajdonosoknak, hogy emeljék a földbérleti díjakat. A bérlőknek csak annyi lehetőségük maradt, hogy felmondják a bérleti szerződét, ha a tulajdonos 20 százaléknál többet akar emelni.

Az új földtulajdonosok tehát kész helyzet elé állíthatták Leisztingert: vagy eladja a földeket, vagy emelik a bérleti díjait.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt