A lengyel külügyminiszter szerint Oroszország veszélyesebb, mint az Iszlám Állam

„Oroszország az Iszlám Államnál nagyobb fenyegetést jelent Európa számára, mivel az oroszok tevékenysége alkalmas országok lerombolására”

– jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter pénteken Pozsonyban, az idei Globsecen, Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán.

Szijjártó Péter és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter Pozsonyban, a Globsecen, kül- és biztonságpolitikai fórumán - Fotó: AFP/John Thys

Waszczykowski arról beszélt, hogy vannak olyan fenyegetések is, amelyek létükben nem fenyegetik Európát, ilyen például a terrorizmus vagy a tömeges migráció hullámai, majd hozzátette, hogy bár nagyon súlyos fenyegetést jelent, az Iszlám Állam is ezek közé tartozik.

A politikus ismét reményét fejezte ki, hogy a NATO júliusi varsói csúcstalálkozója megerősíti majd a különböző tagállamok haderőinek jelenlétét a szövetség keleti szárnyán. „Amit várunk, az a jelenlét... Ez jelképe lehet a keleti szárny megvédésére irányuló elkötelezettségnek. A léptékről vitatkozhatunk” - mondta Waszczykowski.

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter Pozsonyban egyetértett abban, hogy az észak-atlanti szövetség kollektív védelmi képességeinek megerősítése lesz a legfontosabb témája a varsói NATO-csúcsnak. Ugyanakkor elmondta, hogy Oroszországot nem szabad elszigetelni. Stropnicky felszólalásában kitért a Svédországot és Finnországot célba vevő erőteljes orosz propaganda veszélyeire is. (MTI)