Ciprusi, belize-i és seychelle-i cégek tűnnek fel a fideszes képviselő és ex-kormánybiztos Kerényi János környezetében

gazdaság
2016 április 15., 15:43
comments 98

Kerényi János fideszes képviselőt, volt Bács-Kiskun megyei kormánymegbízottat az internetes videót nézők az ikonikus "Fidesz, sajtóosztály" válaszról, a hvg.hu videóriporterének megrángatásáról és a titokban cigizésről ismerhetik, de az ő, illetve családtagjai nevén lévő cégek sem kevésbé érdekesek.

Kis család, sok offshore cég

Kerényi Jánosnak két cége van, a Dental Studio Kft és a Sky Café Kft.

A Dental Studionak egy fél évre, még 2009-ben az Abacon Hungary Kft. volt a tulajdonosa, amit egy

ciprusi

cég, bizonyos Bondland Holdings Ltd alapított, és egyébként Kerényi János fia, Kerényi Árpád volt az ügyvezetője, aki azóta is tartja tisztségét. Az utóbbi években rengetegszer rendelt el az adóhivatal végrehajtást az azóta kiürített, negatív tőkéjű, viszont jó nagy adósságú Abaconnal szemben.

Van viszont felesége is Kerényi Jánosnak, őt Kerényi Jánosnénak hívják. Kerényi Jánosnénak a Dental Studio Kft-n kívül egy másik cége is van, a 10 Minutes Bistro Kft. Ennek 2013-ban új főtulajdonosa lett: a

belize-i

RP Group Worldwide Ltd, aminek székhelye a Belize City-ben van. Ez az közép-amerikai ország egyébként arra szakosodott, hogy amerikai és európai üzletembereknek segítsen a személyazonosságukat elrejteni a(z adó)hivatalok és a kiváncsiskodó tekintetek elől.

A seychelle-i hungarikum

Kerényi János és a cégiratokban vele azonos címen, a soltvadkerti Gratzer István utcában bejelentett fia, Kerényi Árpád tulajdonostársak a politikus másik cégében, a Sky Caféban is. Áprádnak sokkal komolyabb céghálózata van. A Hungaricum Wine & Fine Food kft (ez a cég a várban és a reptéren van jelen boltokkal, nagy sikerrel), a Café Porte Kft, és Fashion King nevű cégeinek tulajdonosa az Airport Holding Ltd., amit nem máshol jegyeztek be, mint

a Seychelle-szigeteken,

annak is a lenyűgöző trópusi szépségű Mahé szigetén.

Szintén

seychelle-i

tulajdonosa lett Kerényi Árpád korábbi cégének, Dr. Juice Group-nak, amit 2011-ben vásárolt meg tőle a Seychelle-szigeteken bejegyzett Dr. Juice International.

(A szintén Bács-Kiskun megyei Kecskemétről indult fideszes Horváth Zsolt is seychelle-szigeteki cégekkel operált.)

photo_camera A Kerényi-rezidencia Soltvadkerten

Az ügyletek érdekessége, hogy a megyei erős emberként és országgyűlési képviselőként elég befolyással rendelkező Kerényi Jánosnak konkrétan nincs köze offshore cégekhez.

Viszont lakcímén, az 50 százalékban az ő tulajdonában álló Gratzer utcai címen két, offshore végső tulajdonossal rendelkező cég is be van jegyezve, a 10 Minutes Bistro és az Abacon.

Sikerült elérnünk Kerényi Jánost, aki azt mondta, hogy az offshore hátterű cégekhez semmi közé, viszont a fiának az offshore cégekben való szerepvállalása

"tudtommal nem bűncselekmény",

majd azt is hozzátette cégeinek tevékeénységével kapcsolatban, hogy

"nyugdíjas éveimre spórolok."

Kerényi egyébként nem elégedett cégeinek teljesítményével – a 10 Minutes Bistronak például húszmilliós vesztesége volt 2014-ben, 2013-ban pedig 50 milliós mínusszal zártak –, azt mondta, a "bérleti díjak elvisznek mindent". Azt is elmondta többször, hogy nincs titkolni valója, húsz éve minden évben leadja adóbevallását, családjának cégei is itthon adóznak, rendesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.