Az online stream menti meg a zeneipart?

Tbg
zene
2016 április 16., 11:05
comments 38

Három év után először mutattak növekedő trendet a zeneipari bevételek Ausztráliában 2015-ben a helyi zenekiadó szövetség (ARIA) szerint. 2012 óta ilyenre nem volt példa.

A bevételek 5%-os növekedése ráadásul a viszonylag új online streamelt zenék eladásából származott, miközben a CD-eladások és a letöltések száma is folyamatosan csökkent.

A Spotify és az Apple zenei streamszolgáltatásából származó bevétel megduplázódott, 23-ról 46 millió dollárra ugrott, miközben a bevételek 62%-a már innen származik. Emellett csak a vinyl, azaz bakelit lemezek eladása nőtt jelentősen, 38%-kal.

Több híres zenész, így Taylor Swift is kitart amellett az álláspontja mellett, hogy a zenészek továbbra sem járnak jól: a Spotifytól pl. egy szerző dalonként és meghallgatásonként átlagosan 0,00521 dollárt (1,44 forintot) kap.

Ez a probléma főleg a kevésbé ismert, független szerzőket, kiadókat érinti. (ABC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.