Megérkezett a pápa Leszboszra, ahol menekülteket fog látogatni a konstantinápolyi pátriárkával és Athén püspökével

2016 április 16., szombat 9:55
92

Megérkezett a görög Leszbosz szigetére szombat délelőtt Ferenc pápa, aki a tervek szerint I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ieronimosz athéni érsek társaságában meglátogatja a szigeten működő Moria menekülttáborát és a menekültek képviselőivel ebédel.

Bartolomaiosz, Ferenc, Ciprasz és Ieronimosz püspök Fotó: LOUISA GOULIAMAKI

A görög állami televízió jelentette, a katolikus egyházfő látogatását követően nyolc szíriai és két afgán menekültet tervez magával vinni a Vatikánba. Mind a tízen azelőtt érkeztek Leszboszra, hogy életbe lépett az EU-török alku, amelynek értelmében a március 20. után a szigetre érkezőket visszaküldik Törökországba.

A lépést többen is egy Görögországot támogató és a határokat lezáró, "európai erődöt" bíráló gesztusként értékelték.

Csupán néhány órával Ferenc pápa megérkezése előtt az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex feltartóztatott egy felfújható gumicsónakot Leszbosz partjainál fedélzetén 41 szíriai és iraki állampolgárral. A migránsokat elfogták és Mytilene kikötőjébe szállították.

A szigeten a tervek szerint öt órát eltöltő katolikus egyházfőt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és a két vallási vezető fogadta Mytilene repülőterén.

Ciprasz Ferenc pápának azt mondta, valóban történelmi és rendkívüli jelentőségű a látogatása, és büszke erre, különösen akkor, amikor "a keresztény Európa nevében néhány partnerország falakat és kerítéseket épít annak megakadályozására, hogy védtelen emberek egy jobb élet reményében menedéket keressenek."

A görög kormányfő hozzátette, büszke a görög népre, amiért befogadja a menekülteket és migránsokat, amikor maga is szenved a dél-európai ország nemzetközi hitelezői által a kölcsönökért cserébe feltételül szabott megszorítások miatt.

"Ez az utazás egy kicsit más, mint a többi. Egy olyan út, amelyet megbélyegez a szomorúság... A második világháború óta történt legborzasztóbb humanitárius katasztrófával fogunk találkozni" - jegyezte meg a pápa leszállás előtt a repülőgép fedélzetén vele utazó újságíróknak.

A három egyházi vezető a tervek szerint felkeresi a Leszboszon levő, mintegy 2500 menedékkérőnek szállást adó Moria táborát, ahol közel 250 embert személyesen üdvözölnek majd.

Ezt követően egy konténerben ebédelnek a menekültek nyolc képviselőjével. Majd pedig közös nyilatkozatot írnak alá, amelynek tartalma egyelőre nem ismert, de valószínűleg elkötelezettségüket erősítik meg a menekültek megsegítése iránt, szolidaritást szorgalmazva a nemzetközi közösség részéről. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt