Azt gondoltam, Istenem, állítsd ezt le, mert nem élem túl

Túlélők egy összedőlt mantai ház romjai között. AFP PHOTO / JUAN CEVALLOS

Folyamatosan nő az ecuadori földrengés hivatalosan megerősített áldozatainak száma, a helyi idő szerint vasárnap délelőtti összesítések szerint már legalább 77-en vesztették életüket az ország északnyugati partvidékén pusztító, 7,8-es erősségű rengésben.

Összedőlt ház Guayaquilben. AFP PHOTO / MARCOS PIN MENDEZ

"Sosem éreztem még ilyet az életemben. Erős volt. Nagyon-nagyon megijedtem. Azt gondoltam, Istenem, állítsd ezt le, mert nem élem túl" - nyilatkozta a BBC-nek Carla Peralto, akit Boyacában ért a földrengés.

Erre az autóra híd zuhant Guayaquilben. AFP PHOTO / MARCOS PIN MENDEZ

Ramon Solorzano a tengerparti Mantában él. Ő azt mesélte, hogy a legtöbb mantai hátizsákokkal felszerelve az utcán éjszakázott, és magasabb területeken keresett menedéket a cunamitől tartva. "Nincs áram és telefon" - mondta a Reutersnek.

Túlélők egy guayaquilo parkban. AFP PHOTO / MARCOS PIN MENDEZ

A mentőszolgálatok túlterheltek. Az epicentrumhoz közeli Pedernales polgármestere szerint "megpróbálunk mindent megtenni, de szinte semmit se tehetünk".

Áldozatokat mentenek a romok alól Mantában. API AND AFP PHOTO / Ariel Ochoa

Ecuador alelnöke, Jorge Glas szerint még növekedhet az áldozatok száma, mert sok érintett településre még egyáltalán nem értek el a mentőalakulatok.

Egy összeomlott mantai lakás. AFP PHOTO / JUAN CEVALLOS

Az ország elnöke "fájdalmas próbának" nevezte a földrengést. "Az utakat és a kórházakat újjáépíthetjük, de az elveszett életeket nem adhatjuk vissza. Ez fáj a legjobban" - mondta.

Mantaiak kutakodnak házaik romjai között, AFP PHOTO / JUAN CEVALLOS

Cristian Ibara, aki a fővárosban, Quitóban él, a kutyájával az asztal alatt keresett menedéket a rengések elől. De amikor úgy érezte, hogy a rengés nem múlik, megrémült attól, hogy az asztal alá rekedve találhatják majd, ezért inkább az utcára menekült.

Sokan menekültek az utcára, például ez a guayaquili család is. AFP PHOTO / MARCOS PIN MENDEZ
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.