Becsületes giccsfestők, hobbifotósok, figyelem! Itt a tökéletesnaplemente-előrejelző!

ÉLET
2016 április 17., 09:45

A régi vicc szerint azért drágábbak a napfelkeltékről készült giccsfestmények a naplementéseknél, mert azokért korábban kell felkelni. A tréfát félretéve, a fotósoknak okozhat némi bosszankodást, ha felszerelésükkel időben kiérnek a tökéletes helyre, hogy aztán egy rohadt felhő eltakarja előlük a naplementét, amit annyira nagyon le akartak volna fotózni.

2016. április 17. a magyar naplementefotózás nagy napja lehet. Via SunsetWx
photo_camera 2016. április 17. a magyar naplementefotózás nagy napja lehet. Via SunsetWx

Rajtuk segíthet a SunsetWx, a Penn State egyetem végzős meteorológusa, Jacob DeFlitch tavaly szeptemberben indult vállalkozása, amely Európában a Global Forecast System, Észak-Amerikában pedig a 4 km NAM előrejelzéséből egy bonyolult algoritmussal kiszámolja, hogy a levegő páratartalma, a légnyomás, a felhőzet és másegyebek alapján

milyen naplementére vagy napfelkeltére lehet számítani a világ egy adott pontján.

A végeredmény egy ilyen színes ábra, amin a melegebb színek jelzik a szebb naplementét/napfelkeltét. Ma például jó napjuk lesz a magyar, jugoszláv, bolgár, görög és olasz naplementefotósoknak, illetve azoknak a norvég fotósoknak, akik nagyon szép képeket készülnének készíteni Stavanger olajipari létesítményeiről. Velük szemben a normand, vallon, flamand, holland és fríz naplementefotósok rácsesztek, mert ott ma rusnya naplemente lesz csak. (Via 538. Címlapkép: Miroslav Petrasko / Flickr CC BY-NC-ND 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.