Már a cseh miniszterelnök sem zárja ki, hogy bíróság elé vigye a kötelező kvóták ügyét

migráció
2016 április 17., 14:23

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök arra figyelmeztetett vasárnap, hogy amennyiben Brüsszel keresztülviszi a menekültek állandó kvóták szerinti elosztását az uniós tagállamok között, Csehország akár bírósághoz is fordulhat védekezésképpen.

A cseh kormányfő bízik abban, hogy az állandó kvótarendszer bevezetését több más uniós tagállammal együttműködve sikerül megakadályozni. Ha azonban ez nem sikerülne, semmiféle lépést sem akar előre kizárni.

Csehország korábban elutasította azt a felvetést, hogy csatlakozzon ahhoz a beadványhoz, amellyel Magyarország és Szlovákia az Európai Bírósághoz fordult, hogy védekezzen a kötelező állandó kvótákkal kapcsolatos tavalyi EU-döntés ellen.

Az európai uniós belügyminiszterek tavaly szeptemberben hoztak többségi döntést a menekültek elosztásának kvótáiról. Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia a kvótás rendszer ellen szavazott, míg Finnország tartózkodott. Amikor Magyarország és Szlovákia bírósághoz fordult a kvóták ügyében, Bohuslav Sobotka azt mondta, hogy cseh részről hiba lenne ehhez a kezdeményezéshez csatlakozni, mert azután a kormány nehezebben tudná kivédeni az állandó kvóták bevezetését.  

Az Európai Bizottságnak nyárig kellene új javaslatot előterjesztenie a menekültek befogadásáról. Az eddigi javaslatok a kvótás rendszerrel számolnak. Sobotka szerint ez a megoldás nem jó, mert lényegében ösztönzi az illegális bevándorlást az Európai Unióba.
A cseh kormányfő úgy véli, hogy az állandó kvóták rendszere ellen egy, a visegrádi csoportnál szélesebb koalíciónak kellene fellépnie. Megjegyezte, hogy például Franciaország is ellenzi az állandó kvótákat. A jelenleg a V4-ek soros elnöki tisztségét is betöltő Csehország mindent megtesz annak érdekében, hogy a témával foglalkozzon az Európai Tanács, amelyben nincs lehetőség többségi döntéshozatalra. "Ha ez nem sikerül (az állandó kvóták blokkolása), akkor a Cseh Köztársaság részéről semmiféle reakciót nem zárnék ki" - szögezte le a miniszterelnök a Prima televíziónak nyilatkozva.

Sobotka hangsúlyozta, hogy az állandó kvóták rendszere rossz, és ezt az iraki keresztény menekültek befogadására irányuló cseh projekt csődjével is érzékeltetni kívánja Brüsszelben. Csehország egy humanitárius projekt keretében mintegy másfélszáz iraki keresztény menekültet fogadott be, de többségük végül úgy döntött, hogy Németországba távozik, ahol szerintük jobbak az életkörülmények, ráadásul rokonaik is vannak ott. (MTI, Reuters)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.