Örökre eltűnt az internetről a kitiltási botrány egyik legfontosabb dokumentuma

Történelem
2016 április 17., 08:49
comments 82

2014. október 16-án jelent meg a Napi Gazdaságban egy cikk arról, hogy az Egyesült Államok adóhatósági vezetőket tiltott ki az országból, mert Magyarországon vizsgálat folyik amerikai érdekeltségbe tartozó cégek ellen.

A hírről hamar kiderült, hogy abban a formában nem igaz, az álhírnek mégis rendkívüli következményei lettek:

ez a híradás robbantotta ki a kitiltási botrányt, erre reagálva volt kénytelen ugyanis nyilvánosságra hozni a kitiltások tényét az amerikai nagykövetség.

Az ilyen kitiltásokat ugyanis az amerikai külügy amúgy diszkréten kezeli, csak az érintetteket tájékoztatja róla.

Ma linkelni akartam a Napi Gazdaság cikkét, mert hétfőn állítják bíróság elé a kitiltási botrány nagy vesztesét, T. Viktor Andrást, az egyedüli embert, akit felelősségre vonhatnak az ügyben, illetve az üggyel kapcsolatban. De nem tudtam linkelni, mert

a cikk már elérhetetlen.

A Napi Gazdaságot 2015. szeptember 1-én Magyar Időkre nevezték át azután, hogy a 2015 tavaszi gecigate után az addig kvázi kormánylapként működő Magyar Nemzet főszerkesztője és több vezető munkatársa szakított a tulajdonos Simicska Lajossal és a kormánykedvenc tanácsadócég, a Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaságnál helyezkedett el. Az átalakítással megújult a webes felület is. A régi linkre kattintva csak a Magyar Idők címoldalára juthatunk. A Napi Gazdaság 2014. október 16-i számát sajnos az internetes tartalmakat kisebb-nagyobb időközökben archiváló Wayback Machine se mentette el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.