A szíriai ellenzék egy része kiszállt a béketárgyalásokból

2016 április 18., hétfő 18:44
110

Felfüggesztette a szíriai béketárgyalásokon való részvételét az ellenzék egy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC), de nem távozik Genfből, az elkövetkező napokban technikai jellegű, informális megbeszéléseket fog folytatni - közölte hétfőn Staffan de Mistura, a tárgyalásokon a szemben álló szíriai felek között közvetítő ENSZ-különmegbízott.

Mistura közölte, az ellenzék a lépéssel az ellen tiltakozik, hogy az utóbbi napokban súlyosbodott a szíriai konfliktus, újra fellángoltak a harcok az ország északi területein. Az ellenzéki szervezet korábban közölte, hogy a kormány csapatok támadásával Homsz, Aleppo, és Rasztán ellen gyakorlatilag véget ért a február végén életbe lépett fegyvernyugvás Szíriában.

Az ENSZ szíriai különmegbízottja szerint tagadhatatlan az, hogy a kiújult harcok aggodalomra adnak okot, de a világszervezet értékelése szerint a tűzszünet továbbra is érvényben van több területen.  

Mistura különmegbízott (AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI) Fotó: FABRICE COFFRINI

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, Szíriában kiterjedt informátori hálózattal rendelkező civilszervezet korábban arról számolt be, hogy a felkelők támadást indítottak a kormányerők ellen Latakia és Hama tartományban.  

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH), a komoly erőt képviselő Ahrar as-Sam szélsőséges csoport, illetve nyolc másik fegyveres szervezet közleményében tudatta, hogy új harcot indítanak Damaszkusz ellen, amely szerintük többször megsértette a fegyvernyugvási egyezményt.

A genfi béketárgyalások eredményeivel kapcsolatban Mistura kijelentette, egyelőre még egy vesszőben sem egyeztek meg a tárgyaló felek. Elmondta, hogy a szíriai rezsim és a HNC képviselői közötti szakadék nyilvánvalóan széles, bár mindkét fél politikai átmenetről beszél, így az átmeneti hatalmi testületről szóló elképzelés még nem halott. Hozzátette, az ellenzék az utóbbi, teljes körű végrehajtói jogosultságokkal rendelkező testület létrehozását célozza, míg Damaszkusz egy, az ellenzék széles spektrumát magába foglaló kormányzat ötletét támogatja.  

Az ENSZ-megbízott utalva az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2254-es határozatára figyelmeztetett, hogy augusztusig kellene kidolgozni egy új szíriai alkotmányt és megállapodni a politikai átmenetről. Úgy fogalmazott, hogy még van idő, de már nem sok.
Mistura elmondta, hogy az informális megbeszéléseket pénteken összegezik, majd eldöntik, miképpen és mikor folytassák a politikai átmenetre összpontosító tárgyalásokat.

A béketárgyalások eddigi sikertelenségére utalva Mistura megjegyezte: ha ez a trend folytatódik, az ENSZ nyilvánvalóan számítani fog arra, hogy az Egyesült Államok és Oroszország különleges tárgyalásokba kezd.  

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn közölte: Oroszország és az Egyesült Államok között nem folynak titkos tárgyalások Szíria ügyében Genfben. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt