Elkaszálhatják Matolcsyék önfinanszírozási programját

gazdaság
2016 április 18., 14:32
comments 40

Nagy Márton, az jegybank alelnöke nemrég még azzal indokolta, hogy hamarosan véget érhet az MNB önfinanszírozási programja, hogy szerinte az elérte a célját, hiszen csökkentette az ország sebezhetőségét és mérsékelte a hosszú távú lejártatú állampapírok hozamát. A program keretében az MNB gyakorlatilag arra kényszerítette a bankokat, hogy állampapírokat vásároljanak. Rogán Antal és Nagy Márton a jegybank alelnöke - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nem önszántukból döntöttek így

Csakhogy a Világgazdaság szerint más is állhat a program visszavonása mögött, mivel az Európai Központi Bank az éves jelentésében az EU alapszerződésével ellentétesnek ítélte azt. Ezen kívül az EKB szinte az összes Matolcsyhoz köthető, unortodox lépésbe belekötött, és még a tiltott monetáris finanszírozás kérdését is felvetették.

Korábban a Standard & Poor’s (S&P) is úgy értékelte, hogy az MNB működése kockázatot jelent, mivel akár az inflációs célt is megboríthatja, hogy a jegybank a kamatcsereügyletekkel kamatkockázatot vállal át a bankoktól. A hitelminősítő szerint a jegybank azért nem emel kamatot, hogy elkerülje a veszteséget. Többek között ezzel indokolták a felminősítés elmaradását is.

Matolcsy György hétfőn a parlamentben azzal indokolta, hogy év elején megduplázták az MNB vezetőinek fizetését, hogy 2010 óta „gazdaságtörténeti jelentőségű tetteket” hajtottak végre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt