Az év eddigi legpofátlanabb törvényjavaslata nem csak az MNB-alapítványok tőkéjének ellopásáról, hanem Matolcsy fizetésének megduplázásáról is rendelkezik

gazdaság
2016 február 29., 11:16
comments 211

Ellehetetleníti a 250 milliárd forint közpénz alaptőkéből létrehozott MNB alapítványok pénzügyeinek megismerését, egyben egy jogerős bírósági ítéletet is felülír Bánki Erik ma benyújtott módosító javaslata, mivel kimondja, hogy az alapítványoknak adott százmilliárdok "elvesztették közpénz jellegüket", de ez még mindig nem minden.

A javaslat egyben jelentősen megemeli az MNB-vezetők bérét.

Az Mfor.hu számolta ki gyorsan, kinek mennyire emelkedik meg a havi bére.

  • Matolcsy György elnök: 2,37 millió -> 5 millió (110 százalékos béremelés)
  • Nagy Márton alelnök: 1,9 millió -> 4,5 millió (137 százalékos béremelés)
  • Gerhardt Ferenc alelnök: 1,66 millió -> 4,5 millió (171 százalékos béremelés)
  • Windisch László alelnök: 1,66 millió -> 4,5 millió (171 százalékos béremelés)
  • Montetáris Tanács tagjai: 1,43 millió -> 3 millió (109 százalékos béremelés)
  • Papcsák Ferenc, FB-elnök: 1,2 millió -> 3,5 millió (191 százalékos béremelés)
  • FB-tagok: 0,8 millió -> 3 millió (275 százalékos béremelés)

Az MT tagjai: Báger Gusztáv, Pleschinger Gyula, Kocziszky György, Cinkotai János Béla, Bártfai-Mager Andrea. Az FB tagjai: Madarász László, Szényei Gábor András, Nyikos László, Molnár István, Tóth Attila Simon.

Minderre úgy nyílt lehetőség, hogy tavaly eltörölték az állami vezetők kétmilliós bérplafonját. Nyilván elavult.

Matolcsy György éves bére így 60 millió forintra emelkedik.

A javaslatot már holnap elfogadhatják.

Különösen visszás az MNB-vezetők béremelése annak fényében, hogy a Fidesz és a kormány annak idején kemény retorikával támadta a Simor András-féle MNB-t a magas fizetések miatt. Bánki Erik mostani módosítója egyébként arra is hivatkozik, hogy a piaci bérekkel versenyképessé kell tenni az MNB-s vezetők fizetését. (A másik ok, hogy a többi állami vezető bérét is megemelték -> itt is muszáj.)

"A szabályozás a díjazás mértékét közelíti a piaci vezetői bérekhezés megfeleltethető az állami tulajdonú pénzügyi szektor társágai vezető állású munkavállalóinak részére meghatározott javadalmazási keretnek" – indokol a módosítás szerzője.

Ez elég fals érvelés, hiszen az MNB mostani vezetői közül szinte senki nem töltött be vezető tisztséget a piaci szférában – ellentétben például Simor Andrással, aki korábban a Deloitte vezérigazgatója volt.

Orbán így beszélt Simor fizetéséről 2011-ben:

"A magyar jegybankelnök fizetését a magyar emberek adják. A mi adónkból fizetjük"

– Orbán Viktor.

(A törvényjavaslat szövege, .pdf)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.