Matolcsy: A magyar állam vezetőit jól meg kell fizetni!

politika
2016 április 18., 11:22
comments 331

Az MNB alapítványi pénzeinek titkosításával került a parlament elé az a javaslat is, amelyben a duplájára emelték a jegybank vezetőinek bérét.

Matolcsy György fizetése ezzel 2,37 millióról 5 millióra szökött fel.Hétfőn a parlamentben Bárándy Gergely szocialista képviselő erről kérdezte Matolcsy Györgyöt arról, aki szerint a jegybankelnök saját magának rendelte a törvényeket.

  Matolcsy kikérte magának azt a feltételezést, hogy bárki bármit megrendelt volna.

Ez nem étterem, kocsma vagy pedig internetes csomagküldő szolgálat” - érzékeltette a különbségeket Matolcsy. Hangsúlyozta, hogy ők nem rendelnek, hanem alaposan előkészítenek törvényeket.

Matolcsy szerint 2010 óta bebizonyosodott, hogy a magyar állam sikeresen hajtott végre „gazdaságtörténeti jelentőségű tetteket”. Ilyennek tartja a költségvetési konszolidációt, a monetáris politikai fordulatot és a növekedési fordulatot. Hangsúlyozta, hogy Magyarország és a magyar állam sikeres.

„A magyar állam vezetőit meg kell fizetni, JÓL meg kell fizetni.”
Elmondta, hogy az állami vállalatok vezetőinek fizetésemelésénél helyes döntések születtek. Matolcsy György úgy látja, hogy ugyanilyen helyes döntést hoztak a Magyar Nemzeti Bank vagy a többi állami intézmény esetében is. Hozzátette, hogy a magyar bankrendszerhez képest van a jegybankelnök vagy az alelnökök fizetése.

Matolcsy György az őt kérdező Bárándyt szembesítette azzal, hogy ha a szocialisták mérlegelnék mindazt, amit a magyar állam az elmúlt 6 évben elért, éppen nekik kellett volna kérniük a fizetések rendezését.

Bárándy Gergely kissé tanácstalanul minderre annyival reagált, hogy „nehéz szavakat találni ezekre az elképesztő szavakra, elnök úr”.

Viszontválaszában Matolcsy megismételte, hogy nem rendelte a fizetésemelést és a jegybanktörvényt sem, hanem „csak szolgál, és ezért a szolgálatért, az állami vezetőkhöz hasonlóan kap bért.” Szerint azt eldönteni, hogy ez sok vagy kevés, mindenki döntse el saját maga. Személy szerint ő helyesnek tartja, ha a magyar jegybank vezetői, az alelnökök, az elnök, az ügyvezető igazgatók, az igazgatók legalább elérik a bankrendszer fizetésének középső szintjét. Csalódottan jegyezte meg, hogy még így is kevesebbet keresnek, mint a csehek, pedig szerinte nem nyújtanak rosszabb teljesítményt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.