Orbán a BBC tudósítójáról: "Az ellenséges külföldi sajtóhoz tartozik"

politika
2016 április 18., 08:32
comments 302

Nosztalgikus interjú jelent meg a Magyar Nemzetben a hétvégén Nick Thorpe-al, a BBC tudósítójával, aki már harminc éve Budapesten él.

Thorpe a nyolcvanas évek végén vendégül látta többek között Orbán Viktort is, és egy tea mellett beszélgettek mindenféléről, vagyis régóta személyes kapcsolatuk van.

Ennek ellenére Orbán hosszú ideje nem ad neki interjút (neki sem). Thorpe szerint ez azért lehet, mert

"talán csak akkor szeret nyilatkozni, ha nem tesznek fel neki keresztkérdéseket, ha nem kérdőjelezik meg azt, amit mond. Ő a főorvos a nagyviziten (...), aki felülről, nem egyenrangú félként néz a betegre, aki azt sugallja, te kicsi és gyenge vagy, csak feküdj nyugodtan, ne ugrálj, mi majd megmondjuk, mi a jó neked."

Ez nemcsak a politikusokra jellemző a tudósító szerint, hanem bírókra, orvosokra, rendőrökre is. "Néha az az érzésem, mintha itt permanens nagyvizit folyna, ahol senki nem kezeli partnerként a másikat."

link Forrás

(A videó illusztráció, Nick Thorpe egy 2012-es BBC kerekasztalon.)

Elmeséli, tavaly összefutottak a Sportkórházban.

"Egy testőr és egy orvos volt vele, felálltam, odamentem hozzá, hogy szia, Viktor. Kezet fogtunk, és bemutatott az orvosnak. „A member of the hostile foreign press”, így mondta. Tehát hogy én az ellenséges külföldi sajtóhoz tartozom. Ha ezt tényleg így látná, azt nagyon sajnálnám."

Az interjúban egyébként szó esik sok minden másról, például arról, hogy került Thorpe a nyolcvanas években Budapestre, és hogy Magyarországból nem lett az a hely, ami a rendszerváltáskor lehetett volna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.