Az MNB PADS elállt a pertől, kiadják a szerződéseiket a szocialistáknak

gazdaság
2016 április 19., 11:47
comments 57

Tóth Bertalan szocialista képviselő fordult közérdekű adatigényléssel az MNB Pallas Athéné Domus Scientiae nevű alapítványához, hogy megtudja, hogy a jegybank 50,86 milliárd forinttal kibélelt szervezete kivel, mennyiért és milyen szerződéseket kötött. (Az MNB-nek ez a második legnagyobb alapítványa, összesen hat darab van neki, összesen 260 milliárd forint körüli vagyonnal.)

Az alapítvány ezt nem akarta megmondani, sőt később egy törvényt is hozattak a kormánypártokkal, amely kimondta, hogy a jegybank alapítványai elvesztik közpénz jellegüket.

Közben a bíróság első fokon kimondta, hogy az alapítvány pénze közpénz, ezért a szerződéseket az alapítványnak ki kell adnia. Sőt, azóta a köztársasági elnök elküldte a törvényt az Alkotmánybíróságnak, ahol megsemmisítették a törvényt.

Mindezek nyomán kedden az alapítvány elállt korábbi fellebbezésétől, és így hamarosan ki kell adnia a szerződéseket Tóth Bertalannak.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.