Fidel Castro is beszédet mondott a kubai kommunista párt 7. kongresszusán

külföld
2016 április 19., 15:05
comments 145

Megerősítette vezetői tisztségében Raúl Castrót a kubai kommunista párt 7. kongresszusa, és a párt más régi vezetői is megőrzik vezető szerepüket – közölte kedden a kubai kommunista párt, dacára olyan terveknek, hogy idővel meg akarták nyitni a tisztségeket a fiatalabb vezetők előtt is.

Az államfői tisztséget is betöltő Raúl Castrót már másodszor választották meg a párt első titkárának. Az április 16-án kezdődött kongresszuson a képviselők jóváhagyták az 5 éve indult reformok végrehajtásáról szóló jelentéseket, és az ország 2030-ig terjedő fejlesztési tervét, illetve a párt központi bizottságának beszámolóját, amit Raúl Castro ismertetett.

A beszámolóban a kubai vezető javasolta az életkorhatár bevezetését a párt vezető szerveiben, és generációváltást is javasolt a kormányzatban. De azt is mondta, Kuba semmi esetre nem fordul a privatizációhoz, és nem hajt végre semmiféle neoliberális sokkterápiát.

Fotó: Omara Garcia Mederos / ACN / AFP
photo_camera Fotó: Omara Garcia Mederos / ACN / AFP

A három napja tartó kongresszus zárónapján a kommunista vezetésű szigetország egykori vezetője, Fidel Castro is megjelent, akit a képviselők és vendégek hatalmas ovációval fogadtak – közölte a kubai sajtó az egyébként nem nyilvános ülésről.

Az idén augusztusban 90. életévét betöltő Fidel Castro 2008-ban adta át az ország vezetését öccsének, a most 84 éves Raúlnak.

Fidel Castro a visszavonulása óta alig mutatkozik a nyilvánosság előtt. Utoljára április elején egy iskolába látogatott el, hogy részt vegyen a sógornője, Vilma Espín születésnapja alkalmából rendezett megemlékezésen.

Fidel Castro beszédet mond, öccse, Raúl Castro figyeli (Fotó: Omara Garcia Mederos / ACN / AFP)
photo_camera Fidel Castro beszédet mond, öccse, Raúl Castro figyeli (Fotó: Omara Garcia Mederos / ACN / AFP)

A kubai kommunista párt 7. kongresszusának zárónapja egybeesik a Fidel Castro hatalmának megdöntésére irányuló és kudarccal végződő puccskísérlet, a Disznó-öbölben végrehajtott invázió 55. évfordulójával. Az invázió 1961 áprilisában indult: a CIA által kiképzett és felfegyverzett 1400 kubai menekült szállt partra a szigetország déli partvidékén, de a havannai rezsim visszaverte a puccskísérletet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.