Hatékony gyógyszerkombinációt találtak a melanóma kezelésére

TUDOMÁNY
2016 április 19., 06:46
comments 14

Nagyon bíztatóan alakul egy, a melanóma gyógyítását célzó kombinált gyógyszerkísérlet Nagy-Britanniában. A most közzétett adatok szerint két gyógyszer, az ipilimumab és a nivolumab kombinációja hatékony lehet a bőrrák kezelésében, akár gyógyításában is:

az évek óta tartó kísérletsorozatban 142 beteget kezeltek a gyógyszerek kombinációjával, 69 százalékuk két év után is életben volt.

Sőt,

22 százalékuknak felszívodtak a daganatai.

A gyógyszerek egyike, az ipilimumab önmagában is elég hatékonynak bizonyult:

bár csak ennek a használatával a tumorok nem szívódtak fel, de a kétéves túlélési ráta ez esetben is 53 százalék volt.

Mindkét gyógyszer a szervezet saját immunrendszerét serkenti. Az immunrendszer önmagában is hatékony védekezést nyújthat, de mert a rákos szövetek a szervezet saját szövetei, ezért a rendszerbe épített gátak megakadályozzák a rákos szövetek pusztulását. A két gyógyszer ezeket a gátakat oldja, így a szervezet saját védekezőrendszere veheti fel a harcot a betegséggel.

Mindkét szert rendszeresen használják már a melanóma kezelésére, de a vizsgálatok szerint a két szer kombinációja lehet az igazán hatékony megoldás. Már amennyiben sikerül kiküszöbölni a nagyon erős gyógyszerek rémisztő mellékhatásait:

a kísérletekben részt vevők több mint fele szenvedett súlyos, esetenként életveszélyes mellékhatásoktól.

A most ismertetett kutatással párhuzamosan egy nagyobb mintán végzett teszt is zajlik, de az nem fut elég régóta ahhoz, hogy túlélési rátákat közöljenek róla. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.