Indiának nem kell a hatalmas gyémánt a királynő koronájából

külföld
2016 április 19., 07:29
comments 44

Érdekes fordulat történt abban a perben, amely II. Erzsébet angol királynő koronájának tetején csillogó gyémántért folyik.

A Koh-I-Noor néven ismert gyémántért egy indiai civil szervezet pereskedik, mert szerintük a különlegesen nagy drágakövet egyszerűen ellpoták a brit gyamratosítók. A perben most megszólalt az indiai kormány illetékese, aki szerint azonban szó sem volt lopásról. A gyémántot egy indiai főúr ajándékba adta még a 19. század közepén, hálából, mert a brit hadsereg segített neki egy helyi háborújában.

A különleges gyémántot a középkor óta tartják számon, különböző indiai uralkodóké volt, majd a 18. században a perzsa sahhoz került, a nevét is ekkor kapta (perzsául Fényhegyet jelent), majd a 19. században visszakerült Indiába, hogy végül Viktória királynő udvarában kössön ki.

A gyémántot később beépítették abba a koronába, amit a jelenleg is uralkodó II. Erzsébet koronázására készítettek még 1936-ban. A korona a gyémánttal együtt a Towerben van kiállítva. A per mostani fordulata után úgy tűnik, hogy ez már így is marad. (time)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.