Indiának nem kell a hatalmas gyémánt a királynő koronájából

2016 április 19., kedd 7:29
44

Érdekes fordulat történt abban a perben, amely II. Erzsébet angol királynő koronájának tetején csillogó gyémántért folyik.

A Koh-I-Noor néven ismert gyémántért egy indiai civil szervezet pereskedik, mert szerintük a különlegesen nagy drágakövet egyszerűen ellpoták a brit gyamratosítók. A perben most megszólalt az indiai kormány illetékese, aki szerint azonban szó sem volt lopásról. A gyémántot egy indiai főúr ajándékba adta még a 19. század közepén, hálából, mert a brit hadsereg segített neki egy helyi háborújában.

A különleges gyémántot a középkor óta tartják számon, különböző indiai uralkodóké volt, majd a 18. században a perzsa sahhoz került, a nevét is ekkor kapta (perzsául Fényhegyet jelent), majd a 19. században visszakerült Indiába, hogy végül Viktória királynő udvarában kössön ki.

A gyémántot később beépítették abba a koronába, amit a jelenleg is uralkodó II. Erzsébet koronázására készítettek még 1936-ban. A korona a gyémánttal együtt a Towerben van kiállítva. A per mostani fordulata után úgy tűnik, hogy ez már így is marad. (time)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt