Tüntetők fogadták Orbánt Helmut Kohl házánál

POLITIKA
2016 április 19., 12:49
comments 114

Orbán Viktor egy nagy virágcsokorral ment meglátogatni Helmut Kohlt, Németország egykori kancellárját kedden.

link Forrás

A környéken két csoport is tüntetett. Az EU-szkeptikus és menekültellenes AfD aktivistái "Herzlich Willkommen! Szeretettel üdvözöljük!" felirattal várták a magyar miniszterelnököt. A közelükben lévő antifasiszta tüntetők viszont "Szögesdrót - Orbánnak" csúfolták.

A Kohl - Orbán találkozót nagy érdeklődés fogadta Németországban. A 86 esztendős német politikus az utóbbi napokban egy publicisztikában kritizálta Angela Merkel menekültpolitikáját, hangot adva aggodalmának, hogy milliókat nem képes Európa befogadni. Közben szót emelt az egységesebb Európáért is, amiből a CDU-s politikusok azt a következtetést vonták le, hogy Kohl nem is annyira megy szembe Merkellel.

Orbán és Kohl találkozójáról minden német pártból nyilatkozott már valaki. A szociáldemokraták szeirnt Kohlnak jobb belátásra kellene bírnia Orbánt, hogy ne ossza meg még jobban Európát. A Zöldek szerint nagyon rossz üzenete van annak, hogy Kohl fogadta a magyar miniszterelnököt.

Orbán a találkozó után azt mondta, azért jött el, hogy a magyarok nevében nagyrabecsülését fejezze ki, és megköszönje Helmut Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett.

"Nagy értéke Helmut Kohl egész Európának" - mondta Orbán Viktor, arra kérve a sajtó képviselőit, ne "rángassák bele" az egykori kancellárt semmilyen aktuálpolitikai ügybe, "ő magasan fölöttünk áll, mai aktív politikusok fölött".

Orbán Viktor hozzátette: a találkozó emlékeztette arra, ami II. János Pállal történt idősebb éveiben, amikor a pápa szellemileg még friss volt, de a testi állapota már megakadályozta abban, hogy mindent részletesen és világosan kifejezzen. "Egyszerre volt megtisztelő és felemelő az élmény a számomra. Éljen a német-magyar barátság!" - zárta szavait a miniszterelnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.