Egyre kevésbé szabad a sajtó

Média
2016 április 20., 06:32
comments 55

Különösen a dél-amerikai kontinensen, de általában mindenhol romlott a sajtószabadság helyzete a Reporters Without Borders (Riporterek Határok Nélkül) nemzetközi NGO friss felmérése szerint. A jelentést a "propaganda új korszaka" címmel mutatták be.

Steven Ritzer / Flickr
photo_camera Steven Ritzer / Flickr

180 ország szerepel a listán, akiket a média függetlensége, az öncenzúra mértéke, a jogbiztonság, átláthatóság és a zaklatások száma és minősége szerint rendszereznek. Tavalyhoz képest minden dimenzióban romlott a globális helyzet, de különösen Latin-Amerikában vannak bajok.

A szervezetet Párizsból irányító Christophe Deloire igazgató szerint a globális tendencia egyik oka, hogy az új technológiák megjelenésével sokkal könnyebben terjednek és felértékelődnek az információk, az autoriter vezetők ezért nagyon nyomást helyeznek azok birtokosaira és az újságírókra.

Az RWB szerint Dél-Amerikában különösen rossz a helyzet. Több országban - mint Venezuela, vagy Ecuador - erőszakkal fojtják el a sajtót, de a korrupció (Brazília) és a túlzott médiakoncentráció (Argentína) is gondot jelent.

A lista végén mégis inkább keleti országokat találni. Kína 176., Szíria 177., Észak-Korea 179., az utolsó pedig Eritrea. Magyarország két helyet visszacsúszott a legutóbbi lista készítése óta, jelenleg 67. helyen vagyunk. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.