Harriet Tubman arcképe kerül az új 20 dollárosra

Jack Lew amerikai pénzügyminiszter szerdán valószínűleg bejelenti, hogy Harriet Tubman arcképe kerül Andrew Jackson helyére a 20 dollárosokon. Ez a leggyakrabban használt bankjegy az Egyesült Államokban. Ezek szerint Alexander Hamilton pedig továbbra is maradhat a 10 dollárosokon.

Harriet Tubman az új 20 dolláros egyik látványtervén - Fotó: AFP/Women On 20's


Ezzel Harriet Tubman lehet az első nő, aki az amerikai dolláron szerepelhet. Tubman rabszolgaként született 1822-ben, majd szökése után sokaknak segített kiszabadulni. A polgárháború után részt vett a nők választójogért folytatott küzdelmében is.

Valószínűleg Jackson sem fog teljesen eltűnni a bakjegyről, talán ott marad a hátlapján. A korábbi tervek szerint Harriet Tubman a 10 dollárosra került volna, de ezt Hamilton rajongói ezt ellenezték. Hamiltonnak ugyanis nagy szerepe volt a modern amerikai pénzügyi rendszer kialakításában. Ezzel szemben Jackson személye sokkal vitathatóbb, hiszen részt vett az amerikai őslakosok kitelepítésében.

A CNN szerint az új 20 dollárosok legkorábban 2030-ban jelenhetnek meg. (Politioco)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.