Novák Előd úgy érzi magát Vona húzása után, mint egy hirtelen benyújtott válópernél

politika
2016 április 21., 10:30
comments 201

„Hátba szúrva érzem magam, hiszen nemhogy Vona Gábor elnökségét nem kérdőjeleztem meg soha semmilyen körben (és nem teszem most sem), de soha nem tettem semmit tiltása ellenére”

- írja csütörtöki Facebook-posztjában Novák Előd, akiről szerdán derült ki, hogy Vona Gábor, más radikálisokkal együtt, őt is el akarja távolítani a Jobbik elnökségéből.

Mindenféle liberálisok szólnak bele a párt működésébe

Novák Előd attól, tart, hogy ha megengedik „a bal- és jobbliberálisoknak”, hogy kívülről beleszóljanak, milyen legyen a Jobbik, akkor a végeredmény egy színtelen, szagtalan párt lesz, amelyik „nem hoz radikális változást”.

A posztban idézik egy korábbi beszédét arról, hogy szerinte a pártnak többféle arcra, az elnökségnek többféle személyiségre van szüksége. Ő pedig a garanciája kívánok lenni annak, hogy a Jobbik nem tér le az Alapító nyilatkozatunkban rögzített útról, nem megy bele elvtelen kompromisszumokba.

„Kormányra kell kerülnünk, de nem minden áron.”

Csak ő nem félt Vonától

Elismeri, hogy sokszor fogalmazott meg ellenvéleményt Vona Gáborral szemben négyszemközt és elnökségi körben. Ezek között voltak olyan kritikák is, amelyeket mások nem mertek volna kimondani, mert tartottak Vonától. Novák Előd hozzáteszi, hogy attól nem lesz jobb, ha a problémákat szőnyeg alá söprik, és az ellenérvekkel, veszélyekkel nem néznek szembe. Attól tart, hogy a tagság döntő részének véleményét ezek után már senki sem meri közvetíteni az elnök felé.

Úgy látja, hogy Vona Gábor az egész pártot a maga képére akarja formálni azzal, hogy eltávolítja a másként gondolkodókat és azokat, akik tartják magukat az Alapító nyilatkozathoz. Novák megemlíti, hogy Vona már eddig is gyakran nevezett ki olyan tanácsadókat, akik sokakkban komoly ellenérzéseket váltottak ki.

Mintha a házastársa hagyná el

A pártelnök tegnapi lépését egy meglepetésszerűen benyújtott válóperhez hasonlította. Novák Előd most úgy érzi magát Vona miatt, „mint egy meglepetésszerűen benyújtott válópernél érezheti magát az, akinek párja korábban soha nem jelezte, hogy ez így nem fog tovább menni, ha nem változik meg ebben és ebben.

Ugyanakkor továbbra is hisz a szabad versenyben:

A vis maior esetre biztosított vétójog tömeges alkalmazása (mert minden más jelöltet is vétóz, aki esélyesnek fog bizonyulni a saját emberei mellett) annak a szabálynak a megkerülése, hogy a versenyt biztosítani kell.

Novák kiemelte, hogy egy ilyen „inkorrekt eljárás” nem ér annyit, hogy a sajtó már a pártszakadáról kezdjen el cikkezni.

Novák nem elég cuki

Szávay Istvánhoz hasonlóan ő sem tudja, mire gondolt Vona Gábor, mikor arról beszél, hogy továbbra is számít a most félreállított alelnökök munkájára. „esetemben finoman szólva nem logikus, hogy ha az általam képviselt politika nem eléggé »cuki«, akkor országgyűlési képviselőként miért volna ugyanaz az irányultságom megfelelő.”

Felszólította Vonát, hogy a tisztújításig gondolja meg magát, és biztosítsa mindenkinek a szabad megmérettetés jogát.

A sok biztatás hatására Novák is vállalja a jelöltséget.

Hozzátette, több olyan alapszervezetük is van, amelyek csak őket fogják jelölni Vona embereivel szemben. Reméli, hogy ebből a pártelnök talán megérzi, hogy most nem csak tóluk van szó, „hanem a nemzeti radikalizmus, s egész nemzetünk jövőjéről”.

Dúró Dóra már a lemondást fontolgatja

Novák Előd csütörtökön sajtótájékoztatót is tartott ahol elutasította azokat a feltételezéseket, hogy elindulna Vona Gáborral szemben az elnöki pozícióért. Hozzátette, hogy egyelőre a pártból sem terveznek kilépni. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy olyan alelnöke lesz a pártnak, aki még csak nem tagja a Jobbiknak.

Elismerte, hogy feleségében, Dúró Dórában komolyan felmerült, hogy minden pártbeli pozíciójáról lemond, ha Vona kiszorítja a radikális szárnyat a párt vezetéséből. Megjegyezte, hogy még mások is lehetnek ezzel így.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.