Pénzbírságot kap, aki nem megy el szavazni Bulgáriában

külföld
2016 április 21., 16:17
comments 97

Ellenzék tiltakozása ellenére megszavazta a szófiai parlament a választási törvényének módosítását, ami kötelezővé teszi a voksoláson való részvételt Bulgáriában. A javaslat előterjesztői szerint a kötelező szavazás miatt nőne a részvételi hajlandóság, és a csalások száma is mérséklődne. Az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt és a török kisebbséget képviselő párt szerint az a bolgár alkotmányban rögzített választáshoz való jog egy törvénymódosítással nem tehető kötelezettséggé, ezért nemmel szavaztak az előterjesztésre.

photo_camera Petar Petrov /Impact Press Group/NurPhoto

Az új törvény, ami várhatóan elbukik az alkotmánybíróságon, bírságot is előír:

aki nem vesz részt a szavazásokon, 50 levát (mintegy 8 ezer forintot) köteles fizetni.

Vagy ha nem fizet, akkor a  szociális juttatásai három hónapos megvonására számíthat. (MTI/Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.