A finn legfelső bíróság szerint a magyar menekültellátó rendszerbe nem lehet menedékkérőket visszaküldeni

migráció
2016 április 22., 18:48
comments 269

A finn legfelső bíróság úgy döntött, fel kell függeszteni a menedékkérők Finnországból Magyarországra telepítését. Ez a döntés már a tizedik a hasonló ítéletek sorában, Ausztria, Franciaország, Belgium, Dánia, Németország, Luxemburg, Norvégia és Svájc sem küld jelenleg menedékkérőket vissza Magyarországra. Korábban Svédország is ilyen döntést hozott, de elképzelhető, hogy Stockholm változtatni fog ezen a politikán.

Ezek az államok azért függesztették fel a visszaküldést, mert szerintük a magyar menekültellátó rendszer nem bánik megfelelően a menedékkérőkkel.

Tavaly szeptemberben a luxemburgi törvényszék például drákóinak nevezte a magyar rendszert. Az osztrák bíróságok a magyar politikai vezetés xenofób jelszavait emelték ki íz ítéleteikben.

Magyarország a fent felsorolt államok részéről ugyanolyan tiltás alá került, amilyen alatt Görögország is van. A különbség csak annyi, hogy a működésképtelen és túlzsúfolt görög menekültellátó rendszerbe a kontinens egyik országa sem küld vissza menedékkérőket. Az EU vezetői egyébként épp a Görögország elleni tiltás feloldásán, és az ottani helyzet rendbetételén dolgoznak. (EUObserver)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.