Börtön várhat a gyereküket büntetésből éheztető szülőkre

bűnügy
2016 április 22., 12:16
comments 84

A gyereke kezelhetetlen, lopott az iskolából, „visszapofázott” a tanárainak, ezért büntették. Ezzel indokolta a kislétai 10 éves lánynak az anyja, hogy miért zárták be előbb éjszakára, majd már délutántól is családi házuk fűtetlen, bútorozatlan, világítás nélküli kamrájába zárták a gyereket.

photo_camera Fotó: police.hu

Az ügyről írtunk korábban, amikor a szomszédok végül értesítették a hatóságokat. A rendőrök mentek el az apa munkahelyére. K. István nem tagadta, hogy zárva tartják a lányt, hogy ne tegyen kárt se magában, se a lakásban.

A most elkészült vádirat szerint a szülők összesen öt gyereket nevelnek. A három közös gyerek közül a kislány a legidősebb. 2014 áprilisában lett magántanuló a szülők kérésére. Azzal indkolták ezt, hogy a gyerek élelmiszert és egyéb dolgokat lopott az osztálytársaitól. A nyomozók szerint a gyermek éppen azért vette el társaitól – majd később otthon a testvéreitől - a szendvicseket, édességet, mert szülei nem gondoskodtak a megfelelő élelmezéséről, éheztették.

Az otthon tanuló kislányt a szülők 2014 októberétől csak éjszakára, majd novemberétől már délután 3 órától bezárták a családi házuk fűtetlen, bútorozatlan, világítás nélküli kamrájába, mely csupán egy szűk ablaknyílással rendelkezett.

A kamra ajtaját a szülők kívülről függönnyel letakarták, sőt kívülről be is reteszelték, azt belülről nyitni nem lehetett. A szülők az alapvető tisztálkodási feltételeket nem biztosították gyermeküknek, nem adtak neki elegendő ételt és vizet, aki az éhezéstől és nélkülözéstől alultáplált volt, a testsúlya csupán 25 kg volt.

2015 áprilisától a kislány a kamra ablakán keresztül többször kért és kapott ételt és vizet a szomszédoktól, akik a helyzetet megelégelve, végül értesítették a rendőrséget.

A szülők - a vádirat szerint - magatartásukkal nemcsak a kamrába zárt kislányuk testi, érzelmi és értelmi fejlődését veszélyeztették súlyosan, hanem másik négy gyermekük lelki fejlődését is, akik a látottak, tapasztaltak miatt szorongásban éltek, érzelmileg labilissá váltak.

Az ügyész 18. életévét be nem töltött személy sérelmére, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével, és 5 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja az anyát és az apát, ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságon.

Azt is kéri az ügyész, hogy a bíróság szüntesse meg a vádlottak szülői felügyeleti jogát mind az öt sértett gyermek vonatkozásában, akiket egyébként a nyomozás kezdetétől a gyámhatóság lakásotthonokban helyezett el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.