A jobbközép SNS simán nyeri a szerbiai választásokat

Az első becslések szerint Aleksandar Vucic és pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) 52 százalékot szerezve simán besöpri a vasárnapi szerbiai parlamenti választást és ismét kormányt alakíthat.

Aleksandar Vucic az urnánál. Fotó: Samir Yordamovic / Anadolu Agency

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) számításai szerint az SNS mögött a második a kormánypárt eddigi koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) lesz. Újdonság viszont, hogy akár két kimondottan oroszbarát párt is bejuthat a szerb parlamentbe.

Vojislav Seselj és a Szerb Radikális Párt várhatóan 7 százalékot szerez majd, míg a Szerb Demokrata Párt és a Dveri mozgalom koalíciója most 4,1 százalékon áll. Tartományi parlamenti választást is rendeztek vasárnap Szerbiában.

A B92 tévé szerint a Vajdasági Magyar Szövetség az eddig összeszámolt szavazatok 31 százalékát kapta meg. A helyi kormányzó erő, a Demokrata Párt és az SNS egyaránt 15 százalékon áll. Az északi tartományban 8,8 százalékot szerzett a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és a Horvátok Demokratikus közösség koalíciója. (MTI)