A jobbközép SNS simán nyeri a szerbiai választásokat

külföld
2016 április 24., 20:09
comments 53

Az első becslések szerint Aleksandar Vucic és pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) 52 százalékot szerezve simán besöpri a vasárnapi szerbiai parlamenti választást és ismét kormányt alakíthat.

Aleksandar Vucic az urnánál. Fotó: Samir Yordamovic / Anadolu Agency
photo_camera Aleksandar Vucic az urnánál. Fotó: Samir Yordamovic / Anadolu Agency

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) számításai szerint az SNS mögött a második a kormánypárt eddigi koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) lesz. Újdonság viszont, hogy akár két kimondottan oroszbarát párt is bejuthat a szerb parlamentbe.

Vojislav Seselj és a Szerb Radikális Párt várhatóan 7 százalékot szerez majd, míg a Szerb Demokrata Párt és a Dveri mozgalom koalíciója most 4,1 százalékon áll. Tartományi parlamenti választást is rendeztek vasárnap Szerbiában.

A B92 tévé szerint a Vajdasági Magyar Szövetség az eddig összeszámolt szavazatok 31 százalékát kapta meg. A helyi kormányzó erő, a Demokrata Párt és az SNS egyaránt 15 százalékon áll. Az északi tartományban 8,8 százalékot szerzett a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és a Horvátok Demokratikus közösség koalíciója. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.