Zöld vagy szélsőjobbos elnöke lesz Ausztriának

2016 április 24., vasárnap 19:38
128

Ahogy az első becslések mutatták, Norbert Hofer, a Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje nyerte az osztrák államfőválasztás első fordulóját. A szavazók 36,4 százaléka szavazott Heinz-Christian Strache pártjának jelöltjére. Mivel nem szerezte meg a szavazatok 50 százalékát, mindenképp második fordulóra kerül sor, amit május 22-én rendeznek.

Strache és Hofer. Fotó: AFP / APA / Helmut Fohringer / Austria OUT Fotó: HELMUT FOHRINGER

A második helyen végül a Zöldek jelöltje, Alexander Van der Bellen végzett, aki 20,4 százalékot kapott, megelőzve a független Irmgard Grisst és az ő 18,5 százalékát. A kormánypártok csúnyán lebőgtek: a néppárti jelölt Andread Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hunstorfer egyaránt nagyon vékony, 11-11 százalékot szedett csak össze.

Jöhet a második forduló, amin az első kettő méreti meg magát, azaz a szélsőjobb jelöltje a zöldekével találkozik. Nagy a különbség köztük, de ettől még simán nyerhet Van der Bellen, mivel a Szabadságpártnak azért elég magas az elutasítottsága.

Werner Faymann kormányfő az eredmények értékelése során szomorúan nyilatkozott. Azt mondta, hogy a vereség intő jel kell legyen kormánya számára. Finoman fogalmazott. (Yahoo via AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt