Rohamtempóban nyilvánítják kiemelt beruházássá Garancsi üzletét

politika
2016 április 25., 08:33
comments 105

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő délelőtt kezdeményezte, hogy a Garancsi István kopaszi-gáti ingatlanfejlesztését nyilvánítsa a kormány kiemelt beruházássá. A Napi.hu kiszúrta, hogy

az erről szóló rendelet tervezete csak néhány óráig, hétfő délig volt véleményezhető. Garancsi István és Orbán Viktor az Eötvös Loránd turistaház elõtt Dobogókõn - Fotó: MTI/Beliczay LászlóAz NGM előterjesztése szerint a Kopaszi Gát Kft. Budapest területén megvalósuló beruházásával összefüggő hatósági, engedélyezési eljárások egyszerűsítésével és gyorsításával csökkentenék a több mint 200 milliárd forintból megvalósuló beruházás létrejöttének idejét.

Ez pedig ösztönzőleg hat a magyarországi befektetések növekedésére. A tervezetben a kormány a kiemelt jelentőségű ügyben koordinációs feladatokat ellátó kormánymegbízottként a Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízottat jelöli ki.

Az Orbán Viktorhoz közel álló Garancsi István az az üzletember, akinek mostanában minden összejön:

A hozzá tartozó Market Asset Management Kft-nek január elején sikerült megvennie a Kopaszi-gátat, majd kiderült, hogy Andy Vajnához hasonlóan ő is az állami tulajdonú Eximbanktól kapott pénzt a tervei megvalósítására. A cég összesen 16,5 milliárdot szerzett az állami banktól.

Az üzletember időzítése pedig tökéletes volt, hiszen éppen akkor fogott bele a projektbe, amikor a kormány tízmilliókkal tolja meg a jómodú családok lakáshoz jutását. 
A Market Zrt. közleménye szerint a fővárosiak továbbra is használhatják a Kopaszi-gát parkot, az eddig használaton kívüli területeken pedig lakó- és irodaövezet kialakítását tervezik. Az ingatlanfejlesztésre a Market Építő Zrt. egy leányvállalatot hozott létre 2015 májusában, Property Market Kft. néven.

A Kopaszi-gát az betervezett olimpia szempontjából is fontos szerepet játszik a kormány terveiben. Új vasúti megállóhelyeket terveztek ide, és itt működne az olimpiai médiaközpont, valamint ideiglenes helyszínként helyet adna a triatlon úszás versenyszámának lelátóinak is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.