Iszlamista alkotmányt követel a török parlament elnöke

Ismail Kahraman török házelnök megszüntetné az egyház és az állam szétválasztását, és egy iszlám alapú alkotmányt követel. A török ellenzék felháborodott a javaslaton, de még Kahraman saját párttársai is kétkedve fogadták az ötletet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Ismail Kahraman - Fotó: AFP/Yasin Bulbul / Anadolu Agency

Kahraman azzal érvelt egy hétfői beszédében, hogy Törökország nincs többé a szekularizmusra kötelezve, ezért szerinte az új alkotmánynak már vallásosnak kellene lennie. Azt is kifogásolta, hogy Allah neve egyszer sem szerepel a szövegben. „Egy iszlám ország vagyunk, ezért egy vallásos alkotmányt kell alkotnunk” -tette hozzá.

A kormánypárt, az AKP már egy ideje törekszik arra, hogy az 1980-ben elfogadott alkotmányt lecseréljék. Az ellenzék attól tart, hogy az új alkotmányt arra használnák fel, hogy még jobban bebetonozzák Recep Tayyip Erdogan elnök hatalmát. Erdogannak tényleg régi terve, hogy a mostani parlamentáris rendszert elnökivé alakítsa át.

Kemal Kılıçdaroğlu, az ellenzéki Republikánus Néppárt (CHP) vezetője szerint az állam semlegessége a társadalmi béke alapját jelenti, ami biztosítja a valllásszabadságot.

A házelnök párttársai sem voltak oda teljesen az ötletért. Mustafa Şentop, a parlament alkotmányügyi bizottságának AKP-s elnöke azt mondta a javaslatról, hogy az nem tükrözi az egész párt véleményét. Szerinte nem önmagában a laicizmussal van a baj, hanem annak helyes felhasználásával. (FAZ)