SÍKAGY: Aki sisakban bringázik, veszélyesebben él

2016 április 26., kedd 10:29
121

Nagyon úgy tűnik, hogy aki védőfelszerelést visel kerékpározás közben, hajlamosabb egyébként is belemenni a veszélyes helyzetekbe. Legalábbis erre jutott a University of Bath pszichológia tanszékének formabontó kutatása, amely bebizonyította, hogy a sisakviselés kevésbé biztonságos viselkedésre ösztönöz

még olyan helyzetekben is, amikor a fejvédő nem is véd meg semmitől.

A brit kutatók kísérletükben 80 17-56 év közötti embernek mondták azt, hogy egy szemmozgás-vizsgáló teszten vesznek részt. Tesztalanyaikat két csoportra osztották, az egyikre baseballsapkát, a másikat biciklis sisakot adtak. Mindannyiuknak az volt a feladata, hogy felfújjanak egy-egy lufit, amit csak egy eléjük helyezett képernyőn láttak.

A résztvevők minden egyes fújás után játékpénzt kaptak. Bármikor abbahagyhatták a lufi felfújását és megtarthatták a keresetüket, de ha túl bátrak voltak, és a lufi kipukkadt, akkor egyetlen játékfillérrel sem gazdagodtak. Az eredmény kifejezetten meglepő volt.

A sisakos lufifújók jóval nagyobb rizikót vállaltak, pedig a sisaknak semmi köze nem volt a védelemhez, hiszen a lufi egyébként sem volt ott velük. Tehát hiába nem volt semmi köze a védelemnek a veszélyhez (a pénz elvesztéséhez), a védőfelszerelés így is kockázatvállalóbbá tette a kísérlet alanyait.

A tudósok szerint ez azt jelentheti, hogy a való életben védőfelszerelést viselő emberek hajlamosabbak lehetnek olyan kockázatokat vállalni, amelyek ellen nincsenek is védve. Azt eddig is tudtuk, hogy aki biztonsági övben vezet vagy sisakban játszik amerikai focit, az hajlamosabb lehet gyorsabban vezetni vagy keményebben ütközni, de az angolok kísérlete ezen túlmutat.

Azt sugallja, hogy a kockázatkereső magatartást az élet minden területén befolyásolhatja, ha valaki néha hajlamos védőfelszerelést ölteni.

(Via Guardian. Külön köszönet a Studio Villának!)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt