Megvennéd a magyar válogatott Eb-mezét? Sok szerencsét!

futball
2016 április 27., 17:08
comments 145

Most, hogy a magyar válogatott negyven év után kijutott az Európa-bajnokságra, alighanem annyi magyar mezt lehetne eladni, mint azóta összesen.

Ehhez persze az sem ártana, ha lehetne kapni olyan mezt, amiben a válogatott játszik majd.

De nem lehet.

Egyik olvasónk gondolt egyet, és vett volna mezt Eb-s magyar mezt, nem is egyet, rögtön kettőt, egy hazait és egy idegenbelit, sőt még melegítőt is hozzá.

Tavaly november 15-én dőlt el, hogy a magyar válogatott kint lesz Európa-bajnokságon. Még decemberben szavaztatta meg az Adidas a szurkolókkal, milyen mezben lépjen pályára a válogatott. Ezek nyertek:

Gergő vett volna a pirosból és a fehérből is.

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján próbálkozott először.

Itt nyoma sincs az új meznek.

Az mlsz.hu-n fel van tüntetve a webshop, ez egy bookline-os oldalra dob át. Ott is a régi szurkolói mez van.

Gergőt felidegesítette, hogy az MLSZ alulteljesít a szurkolói igények kielégítésében, de bízott a nemzetközi kereskedelemben.

Az UEAF honlapján az Eb-re kijutó összes válogatott meze kapható. Egy kivételével:

photo_camera Forrás: uefa.com

Ez volt az a pont, amikor Gergő végképp elvesztette a türelmét:

„Minden kibaszott ország (ne menjünk bele, de albánia, szlovákia etc.) frankó idei meze fenn van, bazmeg a magyar mez egy olyan melegítőfelső, amit a Váci utcában árulnak 500 forintért az I love Budapest képeslapok mellett.”

Nemcsak a szurkolóknak, a válogatott játékosoknak sem jutott még az új mezből. Márciusban játszott előkészületi meccset a csapat a horvátok ellen, akkor már az új mezben parádézhatott volna játékos és szurkoló. Ahogy például a horvátok. De a magyar mez nem készült el.

Megkerestük az MLSZ-t és az Adidast is.

Az MLSZ-től azt a választ kaptuk, hogy

„Tettünk lépéseket abban az irányban, hogy a korábbiaktól eltérő módon kezeljük ezt az elhanyagolt területet, (...) Célunk, hogy a szurkolói igények és a kínálatunk fokozatosan lefedjék egymást. Jó lenne elérni, hogy egy-egy válogatott meccsen az egész stadion szurkolói mezben biztassa a válogatottat, ahogyan erre akad jócskán nemzetközi példa. Nagy a lemaradásunk ezen a területen, de keményen dolgozunk a hátrány ledolgozásán.

Az Adidas tájékoztatása szerint, előre láthatóan május végétől kerül a boltokba az új mez. A termék nagyon új és egyedi lesz, az Adidas az év végén szavaztatta meg a szurkolókkal a dizájnt, a gyártás csak az idei évben indult el. Az UEFA-nál még azért, nincs fönt , mert most még nincs forgalomban a mi mezünk. Utolsóként jutottunk ki.”

Ez persze annyiban igaz, hogy a pótselejtezőben az utolsók között jutottunk ki, akárcsak a svédek, ukránok és az írek. Még novemberben.

Nekik már van új mezük.

Ezek szerint az Adidast érte meglepetésként, hogy a magyar válogatott mezére komoly kereslet mutatkozik. Ezt Császári Attila, az Adidas magyarországi igazgatója sem tagadja. Azt mondta: elég nagy fordulat, hogy a magyar válogatott kijutott egy nemzetközi tornára, a novemberi kvalifikáció gyökeresen megváltoztatta a szurkolók hozzáállását, az addig leginkább csak lesajnált és szidott csapatból egy csapásra nagy kedvenc lett.

A többi csapatnál az a szokás, hogy már az ősszel bemutatják a mezeket, ezek ugyanis a karácsony nagy slágertermékei. Ez a késői, novemberi kvalifikáció miatt nálunk nem volt lehetséges.

Császári szerint azt senki nem tudja pontosan megtippelni, mennyi mez fogy majd (vagy fogyott volna eddig), az biztos, hogy az eddiginek a sokszorosa. Ami nem nagy kunszt, hiszen alig több fogyott, mint amennyit a válogatott kapott meg használatra.

Arra a felvetésre, hogy a magyar válogatott esetében éppen most, még a meccsek előtt lehetne kihasználni a lelkesedést, Császári azt mondta, hogy legkésőbb a május 20-i, Elefántcsontpart elleni felkészülési meccsen mutatják be a mezt, amivel egy időben forgalomba is kerül majd. Vagyis a belelkesedett szurkoló tud majd mezt venni az első Eb-meccs előtt, bár sok ideje nem lesz rá, mert június 14-én az osztrákok ellen már megkezdjük az Európa-bajnokságot, bő egy héttel később már az utolsó csoportmeccsünket is lejátsszuk a portugálok ellen.

Aztán lehet, hogy már diszkontáron kínálják majd a válogatott fölsőt. Az MLSZ szerint a webshopjuk napokon belül frissül, lesznek már Eb-s termékek. Mez még nem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.