Mikola István kifelejtett vagyonnyilatkozatából egy liechtensteini offshore céget

politika
2016 április 27., 09:15

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára évek óta nem számolt be arról vagyonnyilatkozatában, hogy tagja egy liechtenstein gazdasági társaságnak.

Fotó: Burger Zsolt / KKM
photo_camera Fotó: Burger Zsolt / KKM

Az Index azt írja, Mikola korábbi feleségével hozott létre alapítványt Vaduzban, ami azonban nem szerepel az államtitkár egyetlen bevallásában sem, pedig azokban a család összes ingatlanja pontosan fel van tüntetve.

Mikola elismerte az Indexnek, hogy létezik a társaság, de az szerinte csak egy 10 éves családi alapítvány, amibe egykori élettársa fizetett be pár ezer eurót Németországban élő gyermekei számára, és a "kassza üres". Másként emlékszik az államtitkár egykori felesége, Fülemen Róza. Ő azt mondta, hogy az alapítvány ügyeire a férjnek volt nagyobb ráhatása, és az ő pénzeit kezelték az európai offshore paradicsomban.

Mikola a cikk megjelenését követően közleményt juttatott el a szerkesztőséghez. Ezt változatlan formában közöljük:

"Lichtensteini gazdasági társaságban,alapítványban nem helyeztem el pénzt. Volt feleségem által az alapítványba befizetett pàr euró nem képezte és nem képezi vagyonbevallásom tárgyát. Vagyonbevallásomban ugyanakkor feltüntettem a volt feleségem leánya első lakáshoz jutásához igényelt hitellel kapcsolatos kezességvállalásom következményét. A végrehajtó minden ingó és ingatlan vagyonomat lefoglalta,beleértve a havi munkabéremet is. A sajtóban egyébként nem kívánok volt feleségemmel méltatlan vitát folytatni."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.