Tárki: Érzékelhető mértékben csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága

2016 április 27., szerda 18:40
275

A Tárki a legfrissebb, áprilisi pártpreferencia-kutatásának eredményei szerint felzárkózott az MSZP a Jobbikhoz, miközben a kormánypártok érzékelhető mértékben veszítettek táborukból.

Azt írták, hogy a legnagyobb változást január és április között a Fidesz-KDNP és az MSZP táborában regisztrálták: a Fidesz-KDNP tábora statisztikailag is jelentős mértékben csökkent, az MSZP-é pedig nőtt. A többi párt helyzete nem változott érdemben.

A teljes népesség körében a kormányzó jobboldali pártszövetség szavazótábora 31-ről 27 százalékra csökkent január és április között, a pártválasztók körében pedig még ennél is nagyobb mértékben, 54-ről 47 százalékra esett vissza.

A szocialista párt támogatottsága hasonló mértékben változott, csak ellenkező előjellel: a teljes népességen belül az MSZP-tábor januárban még „történelmi mélyponton”, 7 százalékon állt, ami áprilisra 10 százalékra nőtt, a pártválasztók között pedig 12-ről 18 százalékra emelkedett.

Közben a Jobbik támogatottsága lényegében nem változott: a teljes népességen belül a januári 12 után áprilisban 11 százalék, a pártválasztók között pedig mindkét hónapban 20 százalék volt, tehát „az MSZP növekedése és a Jobbik stagnálása eredményeként a jobboldali radikális párt elvesztette a szocialistákkal szembeni előnye nagy részét, így áprilisra a két nagyobb ellenzéki párt közötti különbség lényegében eltűnt”.

A legnépesebb választói csoportot továbbra is a pártot nem választó, passzív kör teszi ki, aminek a 43 százalékos aránya nem változott lényegesen az elmúlt időszakban. De ezen a „látens csoporton” belül a válaszmegtagadók, a pártválasztásukat eltitkolók aránya jelentősen nőtt, 12-ről 16 százalékra, míg a bizonytalanoké kismértékben, 30-ról 27 százalékra csökkent.

A személyes megkérdezésen alapuló adatfelvételt április 14-20. között végezték ezerfős véletlen mintán, ami reprezentálja az ország felnőtt lakosságát. (MTI, Tárki)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt