Új égitestet talált a Hubble a Naprendszerünkben

űrkutatás
2016 április 27., 03:25
comments 42

A Kuiper-öv a mi Naprendszerünk része, csak kevesen ismerik: ez a neve a Neptunusz pályáján kívül, de a mi Napunk körül keringő kisbolygóövnek. Ennek a kisbolygóövnek a legnagyobb égiteste a Plútó.

Na, a harmadik legnagyobb égitest a Kuiper-övben a Makemake nevű jeges törpebolygó (csak a Plútó és az Eris nagyobb nála). A Makemake létezéséről már 2005 óta tudott az emberiség, és tudtuk azt is, hogy ez a második legfényesebb jeges törpebolygó a Plútó után.

Azt viszont eddig nem tudtuk, hogy van egy holdja is.

link Forrás

A Hubble-űrtávcső viszont most észrevette ezt is. Nem volt könnyű dolga, hiszen a Makemake eléggé fényes, a holdja pedig állítólag tök fekete. Így pedig nagyon nehéz megfigyelni egy apró égitestet, ami 1300-szor halványabb, mint az, ami körül kering.

Az új hold egyelőre az MK-2 nevet kapta. Az eddigi mérések szerint tényleg eléggé apró: alig 160 kilométer átmérőjű. összehasonlításképp: a mi Holdunk átmérője 3474 kilométer.

Az MK-2 a Makemake tanulmányozásában is segíthet, a kis hold keringési adatai alapján ugyanis a törpebolygó több jellemzőjére is következtethetünk majd. (engadget)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.