"Amíg Orbán hatalmon van, mindig lesznek Tarsoly Csabák" - börtönbe küldenék Polt Pétert a dühös tüntetők

bűnügy
2016 április 28., 16:43
comments 260

Ahhoz képest, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a mostani rendszer egyik legfontosabb alakja, ritkán szerepel a nyilvánosság előtt, a neve sem forog túl sokat. A politikát rendszeresen követők körén kívül nem egy általánosan ismert figura.

Csütörtök délután a Markó utcában, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt az ő személyére kihegyzett tüntetést tartottak. A demonstrációt az Együtt szervezte, körülbelül kétszázan voltak rajta, politikusok és Quaestor-, illetve Buda Cash-károsultak beszéltek.

photo_camera Képek: Botos Tamás

A tüntetés apropója az volt, hogy a Fővárosi Főügyészség
a Quaestor-ügy vádiratát a bíróságnak, ezért ha nem javítják a hibákat május 31-ig, akár meg is szüntethetik a büntetőeljárást. Az ügyészség a saját munkáját világszínvonalúnak nevezte.


Egyszerűbben mondva:

az ügyészségen múlhat, hogy az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós botrányának politikailag erősen érzékeny főszereplője megússza az ügyet.

Ez pedig pontosan illeszkedik Polt Péter eddigi munkásságának szinte töretlen ívébe.

Ha Poltnak egy prezentáción kellene beszámolnia el nem indított eljárásokkal szegélyezett tevékenységének legfőbb eredményeiről, egy közelmúltban készült közvéleménykutatás lenne a leghatásosabb adat. Lehetne persze trófealistát is mutogatni a legszebben nem emelt vádakról (és az mindenképp megérne egy kisebb tapsot, amikor
a vádemeléshez), de van, ami fontosabb az egyes ügyeknél, bárhány milliárdról is van szó egy adott ügyben.

Márciusban készült el a felmérés, ami többek között azt hozta ki:

az emberek 69 százaléka szerint olyan sok korrupciós ügy van, hogy már nem is bír rájuk figyelni. Olyan sok, hogy 47 százalék nem is ezt nézi, amikor szavaz.

A prezentációnak ezen pontján törhetne ki tapsviharban a hallgatóság. Természetesen nem egyedül hozta ez össze, ahhoz egy Pageo-céghálónyi Polt Péter sem lenne elég, és igen, tudjuk, hogy már
, de hogy neki

kézzel fogható, kimutatható felelőssége van abban, hogy általánossá vált a ragacsos cinizmus és érdektelenség, az teljesen biztos.

Minden egyes következmények nélkül elmúlt ügy eggyel közelebb hozta az általános közönyt a közvagyon kezelése iránt, aminek a végén mostanra teljesen reális egyéni életstratégia lett inkább csak legyinteni az egészre.

Ennél többet “megbízó kiszolgálója” (jogerősen) nem érhet el. Irreális lenne elvárni a közvagyon-dézsmálás jelenlegi szintje mellett, hogy azt teljesen el lehessen takarni. Annyit lopnak hogy kilátszik.

Ha viszont eldugni nem lehet, a valóság-érzékelést kell eltorzítani. Ebben pedig nagyon szép eredményeket produkál a független igazságszolgáltatás hiánya.


Éppen ez látszott a csütörtöki tüntetésen. Első ránézésre a szokásos ellenzéki mikrorendezvény.

Két-háromszáz ember, akik jellemzően nem is a médiában szívesen futtatott nyugatos fiatalok. Néhány erősebb mondat (“Amíg Orbán hatalmon van, addig lesznek Tarsoly Csabák is”), néhány Sastaps-ízű poén (Pápa Levente felmutatta a hatalmasat futott rabruhás Matolcsy HVG-címlapképet, és azt mondta, ez a jövőből jött visza, aztán felmutatott egy rabruhás Polt-képet is), takarodjozás, "börtönbe!", sistergő indulatok a helyszínen, egy sarokkal arrébb pedig már semmi sem látszik az egészből.

Csakhogy ez többek között Polt kitartó munkájának eredménye. Épp azért tüntetnek ilyen kevesen egy milliárdos korrupciós botrány közepén is, mert a beletörődés már sokkal jellemzőbb reakció. Akik viszont ott vannak, azok éppen azért forrnak a dühtől, és fogalmaznak meg viszonylag kevéssé szofisztikált üzeneteket, mert személyesen is érinti őket a független igazságszolgáltalás hiánya, ezért nem tudják egy vállrándítással elintézni ezt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.